Представљена предсеријска верзија модела Фискер Океан

ГС
Foto: скриншот

Упркос бројним бродоломима, дизајнер и инжењер Хенрик Фискер није одустао од идеје остављања трага у аутомобилској индустрији и почетка масовне производње возила која би носила логотип који се позива на његово презиме.

Све своје напоре је усјмерио ка реализацији пројекта развоја кросовера Фискер Океан који је први пут приказан прије око двије године, с тим да се овај пут није поновила позната Фискерова прича из прошлости, она о потонућу неке идеје у заборав.

Између осталог, актуелни Салон аутомобила у Лос Анђелесу нам је донио могућност да видимо и верзију СУВ-а која је спремна за почетак серијске производње, уз спознају техничких спецификација истог.

Ударна новост је та да је Хенрик Фискер донио одлуку о томе гдје ће се новитет производити, с обзиром на чињеницу да се изградња сопствене фабрике тренутно не планира.

Елем, уговор је повјерен чувеној аустријској компанији Магна Стеyр у чијој фабрици ће се склапати кросовер Фискер Океан. Од овог типа сарадње ће користи имати обје стране јер корпорација Магна симултано индустријализује пројекат и бави се избором добављача. Прототип возила би требало да изађу из производње у блиској будућности, док би масовно монтирани примјерци, према замислима силазили с трака почев од сљедећег новембра.

Гледајући предсеријски примјерак Океана од споља, просто је немогуће установити евентуалне разлике у односу на концепт који је представљен прије двије године. Кросовер средње величине краси дужина од 4.775 милиметара, што га ставља у исти габаритни кош с моделима: Ауди Q4 е-трон, BМW иX3 и Тесла Модел Y. Ширина је на нивоу од 1.995 мм, а висина 1.631 мм, док је међу осовинама размак од 2.921 мм. Ипак, ако реприза важи за главну ријеч кад поредимо екстеријер, у ентеријеру је ипак дошло до озбиљних промјена. Оно што је пак остало исто, то је идеја да се у уређењу кабине развојни тим служи само материјалима подложним рециклажи.

Употреба конзоле с прекидачима осјетљивим на додир, налик онима које можемо видјети у авионској индустрији, морала је бити напуштена, али је остао централни екран дијагонале од 17,1 инча који се може ротирати под правим углом, мијењајући на тај начин позицију.

Другим ријечима, може бити постављен усправно или положено, односно у позицији портрета или пејзажа.

Овај детаљ се од стране компаније промовише као јединствено рјешење које нико други нема, мада кинески BYD нуди возила са сличним ротирајућим екранима већ неколико година уназад.

Оцеан се, да додамо, може добити и са екранима који су намијењени путницима у другом реду.

Соларна батерија је интегрални дио крова, а она може обезбиједити довољан домет на годишњем нивоу који би се кретао до максималних 3.200 километара, иако је та цифра према математичким пророачунима могућа само када би сваки дан био идеалан, што није случај чак ни у најподеснијим климатским појасевима.

Задржан је необичан режим вожње Цалифорниа, а он подразумијева да се једном командом возача отварају у исто вријеме сва прозорска стакла, укључујући и панорамски кровни отвор, као и она стакла најмањих површина иза Ц стуба. Додатно, најављен је и систем назван Фискер Fisker Intelligent Pilot

Једно вријеме су колале гласине да би серијска варијанта модела Фискер Оцеан требало да почива на купљеној Волксwагеновој архитектури МЕБ, али Нијемци то не потврдише никада. Компанија је комплетирала сопствену платформу, док је кинески концерн ЦАТЛ добио уговор о снабдијевању Фискера тракционим батеријама.

Наведено је да ће Фискер Океан посједовати три различите модификације.

Базична ће се звати Спорт и нудиће предњи погон с једним електромотором и 279 коњских снага. Имаће уграђену релативно јефтину батерију литијум-гвожђе-фосфатну.

Наведено је да ће убрзање од нуле до стотке трајати 6,9 секунди уз домет с једним пуњењем ћелија од око 402 километра. Умјесто уобичајен атрибута Нормал и Спорт који се користе за различите режиме вожње, овдје се произвођач опредијелио за називе Earth (Земља) и Fun(забава).

Погон на све точкове с дуетом електричних агрегата ће понудите преостале двије верзије. У њима ће своје мјесто наћи и скупље литијум-никл-манган-кобалт-оксидне батерије. Средишња варијанта Ултра располаже са 547 коњских снага, аутономијом од 547 километара и убрзањем од нуле до 100 км/х за 3,9 секунди, док ће стандардним режимима експлоатације бити додата и екстремна модификација Хyпер.

Карактеристике врхунске алтернативе с ознаком Екстреме се не разликују превише. Возач ће на располагању имати 558 коњских снага, аутономија је на нивоу од 563 километара, док добро познати спринт траје 3,6 секунди.

Оно што је значајна разлика у односу на мање култивисане пакете опреме јесте имплементација режима Офф-Роад. Купци ће у старту моћи да добију и модификацију Океан Оне у ограниченој серији од 5 хиљада примјерака, а она ће се од алтернативе Екстреме разликовати само по богатијем декору и листи опционала.

Фискер ће батеријске кросовере склопљене у Аустрији продавати како у Америци, тако и у Европи. Цијене у Америци су већ познате и ићи ће у распону од 37.500 до 69 хиљада долара, док је пријем наруџбина био покренут још прије двије године, за шта је било нужно уплатити депозит од 250 долара.

Фискер неће успостављати добро позанти дистрибутивни концепт продаје, што би био наставак пута америчке компаније Тесла, већ ће се возила продавати посредством брендираних бутика уз опцију испоруке возила на кућну адресу купца, преноси АутоРепублика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана