Представљен Bugatti Bolide, монструм за стазу са 1.825 коњских снага

Кликс
Представљен Bugatti Bolide, монструм за стазу са 1.825 коњских снага

Компанија Бугати је данас представила свој нових хипераутомобил који развија ча 1.825 КС.

Ради се о веома снажном двосједу названом Bugatti Bolide, који је базиран на моделу Chiron. Компанија ће произвести свега 500 примјерака, а сваки од њих ће коштати више од 3 милиона долара.

Бугати је и раније представљао моделе базиране на Chironu. Међу њима је Диво који има мању максималну брзину, али је сјајан у завојима.

Овај модел је ограничен на само 40 примјерака. Ту је и Centodieci, аутомобил дизајниран како би се обиљежила 110. годишњица Бугаттија, а произвешће се само 10 примјерака. Цијена овог модела износи најмање 9 милиона долара, док један Диво кошта 6 милиона долара.

Bolide је име које долази од француског сленга за "веома брз аутомобил". Ово је заправо концепт дизајниран за вожњу на стази, а не на цести. Покреће га модифицирана верзија огромног 8,0-литарског W16 мотора који се налази у у Chironu. Међутим, мотор је туниран, те развија бруталних 1.825 КС и 1.850 Нм обртног момента. Такође, нови модел је веома лаган са својих 1.240 кг, а његова максимална брзина је већа од 500 km/h.

Аутомобил је широк 1.990 мм, његово међуосовинско растојање износи 2.750, а висина 995 мм. Према симулацијама вријеме Bolide-a на стази Нурбургринг би требало износити 5:23,1.

На тежини се уштедјело захваљујући карбонској монокок шасији, шарафима и другим елементима за учвршћивање направљеним од титанија, а многе функционалне компоненте су направљене од титанијумске легуре.

Приликом уласка у аутомобил, потребно је сјести на праг, потом убацити ноге у аутомобил, а онда се смјестити у сједиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана