Повратак краља америчких путева: Стигао је нови Cadillac Escalade

Agencije
Повратак краља америчких путева: Стигао је нови Cadillac Escalade

Escalade је један од модела који најбоље репрезентује бренд Cadillac у 21. вијеку, а свjетлост дана управо је угледала нова, пета генерација тог великог америчког СУВ-а.

Стилски препознатљив, а опет модернизованог дизајна, Escalade своју снажну појаву дугује како самом величином, тако и масивном маском хладњака која доминира предњим дијелом возила.

Обликом слична претходнику, предња маска је сада елегантније уклопљена у каросерију и заједно са нешто дискретнијим, хоризонтално оријентисаним фаровима.

По први пут Cadillac нуди и Спорт пакет који се визуелно разликује од осталих пакета опреме прије свега по црној, "мрежастој" предњој маски, умјесто класичне хромиран.

Унутрашњост је такође знатно модернија у односу на одлазећу четврту генерацију, а у складу са савременим трендовима обилује дигиталним екранима.

Амерички произвођач похвалио се да је збирна дијагонала три повезана дисплеја на командној табли преко 38 инча, али се мора признати да су они вјешто уклопљени у кокпит.

Посматрано с лева на десно, најпре наилазимо на 7,2-инчни екран (лево од волана), на коме возач добија потребне информације са путног компјутера. У центру се налази 14,2-инчни дисплеј који мења класичну аналогну инструмент таблу, док је десно од возача смjештен 16,9-инчни екран мултимедијалног система.

Произвођач истиче да сва три дисплеја користе ОЛЕД технологију и да имају бољу резолуцију него 4К телевизори. И, да - стандрадни су део опреме на свим верзијама овог СУВ-а.

Ту није крај дигиталним екранима у возилу, с обзиром да се путници који седе у другом реду имају на располагањ два 12,6-инчна дисплеја на којима се могу приказивати садржаји мултимедијалног система, али који се такође могу повезати са другим мобилним уређајима помоћу HDMI и USB конекција.

Cadillac наводи да нови Escalade има нови Супер Cruisе систем полу-аутономне вожње, који, како кажу, омогућава возачу да склони руке са волана и препусти управљање аутомобилом на преко 320.000 км ауто-путева широм САД-а и Канаде.

Систем користи ЛиДАР, ГПС, камере и радар и омогућава, између осталог, аутоматски прелазак у другу возну траку на ауто-путу након што возач укључи одговарајући показивач правца. Систем је тако конфигурисан да нон-стоп мотри на возача и по потреби га алармира када је потребно да поново узме управљач у руке.

Луксузни садржаји укључују и опциони аудио систем са чак 36 звучника, развијен у сарадњи са компанијом АКГ. Покрећу га три појачала, а јачину звука могуће је подешавати независно за путнике на предњим и задњим седиштима.

Коме то није нужно неопходно, може да се задвољи са стандардним, такође АКГ озвучењем са "само" 19 звучника.

Cadillac је у нови Escalade уградио и микрофоне који појачавају гласове путника, омогућавајући да једни друге боље чују, с обзиром на велике димензије кабине и три реда седишта.

Амерички произвођач наводи да је унутрашњост нове генерације већа него икада раније, што се нарочито одразило на комфор путника у трећем реду седишта, али и на пртљажник који је у максималној конфугурацији са сва три реда већи за 68% него раније.

Овако масивно возило "захтева" и точкове одговарајуће димензије, па су све верзије Escalade опремљене 22-инчним алу фелнама.

Као што се и очекивало, СУВ за погон користи моћни 6.2-литарски В8 са 426 КС (313 кW). Cadillac ће понудити и турбо-дизел варијанту, са 3.0-литарским 6-цилиндарским агрегатом који испоручује 281 КС (207 кW).

Оба мотора упарена су са 10-брзинским аутоматиком.

Нови Escalade стиже у продајне салоне у САД током љета, а цијене ће бити објављене накнадно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана