Посљедње збогом: Дизелашима забрана и на периферији

Агенције
Посљедње збогом: Дизелашима забрана и на периферији

Франкфурт, финансијски центар Њемачке, мораће од наредног фебруара да уведе забрану вожње високо загађујућих, старих дизел аутомобила у центру града.

Све то у оквиру плана за побољшање квалитета ваздуха, пресудио је државни управни суд.

Суд у Висбадену је ову одлуку донио у поступку који је покренула група за заштиту животне средине Дојче Умвелтхилфе (ДУХ), након круцијалне пресуде главног њемачког управног суда из фебруара 2018., која је “отворила врата” забрањивању дизелаша у градским језгрима, преноси Ројтерс.

Забрана би погодила око једне четвртине аутомобила регистрованих у Франкфурту и бројне возаче који живе на периферији.

Лидер Дојче Умвелтхилфеа, Јирген Реш, изјавио је да ће ова пресуда допринијети убрзању преласка на електрична возила и позвао канцеларку Ангели Меркел да натјера произвођаче аутомобила да плате трошкове накнадне уградње опреме са системом за пречишћавање издувних гасова у дизелаше, како би избјегли забрану.

Регионална влада Хесена је такође позвала Берлин да брзо реагује по питању накнаде тих трошкова купцима, чему се жестоко противе лобисти аутомобилске индустрије коју би то могло да кошта милијарде евра.

Меркелова је рекла да ће учинити све што је могуће како би се избјегла забрана вожње, али је неслагање у погледу ријешавања проблема емисије азот-оксида из дизел аутомобила изазвало напетости унутар њене коалиције са социјалдемократама, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана