Порше не одустаје од мотора са унутрашњим сагоријевањем

ГС
Порше не одустаје од мотора са унутрашњим сагоријевањем

Порше неће одустати од мотора са унутрашњим сагоријевањем. У Њемачкој бројне компаније већ деценијама раде на старој идеји производње синтетичког горива. Тачније, оптимизацији производње, а све како би цијена таквог горива могла значајно да се снизи и постане конкурентна осталим горивима.

Како пише Аутоблог, Порше планира да већ сљедеће године почне да тестира синтетичка горива на својим аутомобилима, а све кроз сарадњу са бројним компанијама које раде на развоју нове генерације синтетичких горива.

Конзорцијум који уз Порше чине Siemens Energy, АМЕ, Enel и ENAP планира ускоро почети производњу синтетичког горива на индустријском нивоу. Отварање фабрике се очекује 2022. године, а њен капацитет би био око 55 милиона литара горива годишње до 2024. године. Затим би производња у наредне двије године била удесеторостручена.

Први човек Поршеа Оливер Блуме је за британски ''Autocar'' објаснио зашто их толико привлаче вјештачки добијена горива.

- Њихова предност је лакоћа коришћења: е-гориво се може користити у класичним моторима и плуг-ин хибридима, а могуће је користити и постојећу мрежу пунионица - рекао је Блуме.

Притом ће Порше настојати да тестовима покаже да перформансе мотора зато не морају да падају. Једино што се смањује коришћењем е-горива је мања емисија штетних гасова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана