Половни аутомобили у Њемачкој скупљи него икад

Танјуг
Половни аутомобили у Њемачкој скупљи него икад

БЕРЛИН - На нове аутомобиле се широм свијета чека дуго и цијене су високе, па се много грађани одлуче за половна возила.

Али и њих нема довољно и коштају више него икад. Побољшање није на видику прије 2023.

Свеједно да ли на плацевима у неким забаченим улицама или на интернету, у Њемачкој обично постоји велики избор половних аутомобила. Од укупног броја продатих аутомобила у Њемачкој највише чине половни. Само, у понуди их је премало.

-Тренутно имамо мање половних аутомобила него купаца. Половни аутомобили су постали ријетка роба - каже замјеник предсједника Централног савеза немачке аутомобилске трговине (ЗДК) Томас Пекрун, пише Дојче веле.

За расположиве половне аутомобиле муштерије морају да плате више. Према Пекруну, цијене су порасле од пет до десет одсто. Чак постоје новији половни аутомобили који коштају више од истих нових аутомобила, јер се на испоруку нових тренутно много дуже чека.

Мартин Вајс ради за ДАТ, организацију која је основана 1931. да би неутрално и објективно процјењивала стварну вриједност аутомобила. Он се чуди када посматра актуелне трендове у бранши.

-Тржиште је полудјело - каже Вајс и додаје да су половни аутомобили скупљи него икад до сада - „чак и 15 одсто више“. Наводи да у неким случајевима цијена може бити још већа.

Прије свега, аутомобили са моторима на дизел су много скупљи него у првим годинама после скандала са фалсификованим емисионим вриједностима.

Експлозију цијена су изазвали пандемија и стални недостатак чипова за аутомобилску електронику. У 2020. години је због пандемије регистровано мање нових аутомобила, а дио њих сада недостаје као половни аутомобили.

Поред тога, предузећа и фирме које се баве изнајмљивањем аутомобила тренутно инвестирају мање у возила која ће послије краћег времена бити понуђена на продају. Опао је број пријављивања нових аутомобила које трговци послије само једног дана декларишу као половне.

Пекрун констатује да је напросто изашло премало аутомобила на тржиште. Пошто дилери због несташице чипова и по годину чекају нови аутомобил, све више посежу за половним аутомобилима. Тако се додатно смањује понуда.

Тешко да би ситуација могла да се поправи 2022.

-Повећане цијене половних аутомобила имаћемо и 2022 - прогнозира Пекрун.

И аналитичар аутомобилског тржишта Вајс рачуна са постепеном нормализацијом тржишта најраније 2023.

Већ прошле године су цијене порасле. Према прорачунима ДЕТ-а, Нијемци су за куповину половног аутомобила у просјеку издвојили 14.730 евра, што је 19 одсто више него 2019. Поређења ради, према истраживању дневног листа Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ), половни аутомобил је 2001. коштао просјечно 8.310 евра.

Нису сви сегменти тржишта половних аутомобила погоћени поскупљењима.

-Код електричних аутомобила не видимо раст цијена. Овде су цијене половних аутомобила и даље под притиском - каже Вајс и објашњава да нови аутомобили из овог сегмента имају велике државне субвенције, а и да купци имају осјећај да купују застарелу технологију, пошто произвођачи ове аутомобиле из године у годину усавршавају.

Најскупљи су половни аутомобили код мјесних трговаца и на виртуелним платформама као што су „Ауто1“ или „wirkaufendeinauto.de“. Повољно се могу купити половни аутомобили на аукцијама или путем приватних огласа. У тим случајевима, купци би морали да се разумију у аутомобиле, иначе би неко могао да им скупо прода лошу робу, наводи Дојче Веле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана