Пола вијека Аудија 80

Nezavisne
Foto: Audi

Прва генерација модела из кога је настао Ауди А4 представљена је 1972.

Ауди 80 (Б1) је први модел њемачког произвођача који је продат у милион примјерака. 

Дебитовао је тачно прије 50 година, у јуну 1972. уочи Олимписјких игара у Минхену, а наредне 1973. проглашен је за Европски ауто године.

Његовим лансирањем, Ауди је ушао у сегмент компактних лимузина. Дужина аутомобила износила је 4,18 м, а међуосовинско растојање 2,47 м.

Дизајнирање модела 80 започето је још шездесетих година, а полазна основа била је да аутомобил буде изузетно модеран и поуздан.

Тадашњи шеф техничког развоја у Аудију, Лудвиг Краус, захтијевао је да се аутомобил растерети гдје год је то могуће, али само до нивоа да не изгуби на издржљивости и чврстоћи.

У производњу је ушао са масом од само 835 кг, са базичним мотором од 1.2 л.

Још импресивнија је била друга генерација, која је лансирана на тржиште 1978. године и била је први широко доступан аутомобил са quattro погоном на сва 4 точка.

Тада се родила идеја о "VPT", а то је био тек почетак.

У трећој генерацији из 1986. примењена су рјешења по којима се Ауди 80 цијени до данас. У том погледу, врло издржљива и безбједна структура каросерије била је у рангу са аутомобилима марке Волво, а поцинковани лимови, уколико аутомобил није доживио удес, и данас су у добром стању.

Управо у овом моделу коришћен је систем процон-тен који је штитио путнике на предњим сједиштима у случају судара. То је био ауто који је као опцију могао имати АБС и, такође, постојале су qуаттро верзије.

Још једна иновација виђена је у четвртој генерацији Аудија 80, у којој је дебитовао чувени 1.9 ТДИ мотор са директним убризгавањем горива.

Овај мотор је поставио трендове у Аудију, али и цијелој Volksvagen групацији за касније деценије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана