Племе Чироки од компаније ''Jeep'' тражи да промијене име теренском возилу

Кликс
Племе Чироки од компаније ''Jeep'' тражи да промијене име теренском возилу

Вођа племена америчких индијанаца Cherokee (Чироки), Чак Хоскин, затражио је од америчке компаније ''Јееp'' да њихово познато возило, модел ''Cherokee'' (Чироки), који се производи готово 50 година, промијени назив.

Како је казао Хоскин, дошло је вријеме да се овај назив аутомобила промијени те додао да не толерише да компанија користи име Чироки.

- Мислим да је дошао тренутак у овој земљи да компаније и спортски тимови повуку имена, фотографије и маскоте америчких Индијанаца са својих производа, мајица и тимова. Сигуран сам да нико нема лоших намјера у свему томе, међутим, нама не причињава част то што ће се аутомобил звати по имену нашег племена јер оно траје дуже него је основана компанија ''Јееp'' - рекао је Хоскин.

Додао је да не очекује да ће компанија ''Јееp'' истог тренутка промијенити назив, али је потцртао да племе не одобрава употребу назива Чироки у те сврхе.

Огласили су се и из компаније ''Јееp'' рекавши да се називи њихових аутомобила пажљиво бирају те да су се одлучили да један модел носи назив Чироки како би на тај начин исказали част Индијанцима због њихове племенитости, храбрости и поноса.

- Најбољи начин да нам се ода почаст је да се више сазна о нашој влади, нашој улози у овој земљи, нашој историји, култури, језику и да се води конструктиван дијалог са племенима које признаје савезна влада и о њиховој култури - истакао је Хоскин.

Компанија ''Јееp'' увела је модел теренског возила Чироки 1974. године, након чега је услиједило више модела.

Под притиском су недавно амерички фудбалски тим и кошаркашки тим из Вашингтона промијенили имена потекла од америчких Индијанаца - Redskins (црвенокошци), односно, Indians, пише ЦНБЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана