Петина електричних аутомобила продатих у Европи склопљена у Кини

ГС
Foto: Илустрација

Док већина етаблираних произвођача у Европи монтира углавном добро познате конвенционалне моделе (или то барем углавном чини на тлу нашег континента), актуелна индустрија производње електричних четвороточкаша у свом саставу има пуно њих који су своје производне активности везали за Кину.

Ако то и није случај с комплетним четвороточкашем, онда најчешће јесте барем са срцем истог, то јест с тракционом батеријом.

Управо то су главни разлози који су и довели до насловне опсервације: судећи по ономе што разоткривају подаци куће која се бави истраживањем ситуације на тржишту аутомобила, фирме Jato Dynamics, други највећи произвођач електричних аутомобила за европско тржиште јесте Народна Република Кина, наводи АутоРепублика.

Не мање од 20% од укупне продаје електричних возила на тлу Старог континента током осмог мјесеца у 2022. години је било произведено у тој азијској земљи. Сличан је податак актуелан и за период који је почео са стартом овог јануара, а завршио се с последњим даном августа, па је тако удио возила монтираних у Кини (с електричним погоном) био на нивоу од великих 19%, тврде аналитичари из друштва Jato Dynamics.

Тако је привреда најмногољудније земље на свијету по овом питању дисала за вратом њемачким колегама, као оним који су највише заслужни за монтажу електричних возила која се продају у Европи. Наиме, Германи су окупирали 28% тржишног удјела овог типа аутомобила у августу 2022. године, с тим да је проценат на нивоу од 22 ако се анализира уводни осмомјесечни период текућег љета господњег. На трећем мјесту се налази производња која је организована у Јужној Кореји и њихов удио у Европи, у периоду од 1. јануара до 31. августа је био 19%.

Поставља се питање који произвођачи, то јест које марке су најзаслужније за постигнуће које је досегла кинеска привреда. Јесу ли то брендови  MG, Aiways или можда BYD пошто су управо те фирме успоставиле пословање у Европи. Одговор је потврдан, али само до неке мјере, пошто је доминат на тржишту електричних аутомобила у Европи припао Тесли и њеном аутомобилу с повишеним одстојањем од тла по имену Модел Y, као и Моделу 3.

Jato Dynamics тврди да је првонаведени испоручен на 44.472, а други на 39.896 адреса у првом полугодишту 2022. године, док слиједе сићушни фиат 500 и пежо е-208. Тесла је скоро сву продају на Старом континенту утемељила на производњи организованој у Кини. Убрзавање производног циклуса у новоизграђеној фабрици крај Берлина у Њемачкој ће омогућити да се тренд увоза возила из Кине успори, па и прилично заустави током наредних мјесеци, али је управо захваљујући погонима америчког бренда у Шангају, и постигнут тако повољан епилог за кинеску економију.

Укупно 19.687 батеријских четвороточкаша с ознакама дачије спринг продато је на тлу Европе у првих шест мјесеци текуће године. Сви они до једног су монтирани у Кини. Подаци које смо презентовали су занимљиви јер поједине владе виђенијих европских земља разматрају укидање подстицаја за возила произведена ван Европске уније, наводи АутоРепублика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана