“Паланца негра” доказ истрајности домаће војне индустрије

Горан Ајдер
“Паланца негра” доказ истрајности домаће војне индустрије

Године 2013. почиње градња српског лаког вишенамјенског оклопног возила “паланца негра” у српској фирми “Азимут”.

Иако возило још није дочекало праву афирмацију, његове карактеристике и цијена веома су пожељни и многе земље чекају у реду за наруџбу. Иако је возило  прилично једноставно по својим могућностима у односу на друга слична возила која долазе са истока и запада, то не треба да буде пресудно. Напротив, српска војна индустрија даје за много мање новца од истока и запада, прије свега Русије и Америке, много бољу и квалитетнију робу.

Међутим, то се тешко може у реалном времену доказати и показати јер је чињеница да најмоћније државе воде главну ријеч па је њихов производ увијек за корак испред, то јесте, супериорнији је у односу на све друге сличне производе, односно државе. Србија и српска војна индустрија, и поред свих тих отежавајућих околности, држе корак и у моменту запријете у виду изузетног производа као што је ово вишенамјенско оклопно возило.

Под називом “црна дивокоза” управо је доказ истрајности српске војне индустрије да се избори за што боље мјесто у свијету. Најбољи показатељ таквог успјеха су потенцијалне земље купци оваквог војног производа.

Не треба заборавити ни то да колико год производ био добар и квалитетан, мање земље попут Србије имају такорећи невидљиву блокаду у свијету јер земље које су на врху политичким притисцима утичу на куповину оружја. Вишенамјенско оклопно возило “црна дивокоза” показало је да ипак врло добре карактеристике, као и цијена возила, могу да утичу на евентуални одабир набавке возила од стране заинтересованих земаља купаца. Вишенамјенско оклопно возило “црна дивокоза” је визуелно косих линија, што даје карактер дизајна модерних вишенамјенских оклопних возила. Једна од добрих карактеристика оваквог косог дизајна је та што пружа возилу добру заштиту од експлозивних шпанела, граната и сличног.

Возило је првенствено намијењено за извиђање и за граничну службу, а у наредном периоду планирано је и проширење његове улоге. Возило је изузетно добро заштићено, односно грађено је од панцирног челика који има јако добре оцјене кад је у питању заштита војника. Има задовољавајући простор у задњем дјелу које служи за транспорт војника или по потреби цивила, задња просторија има и стакла за бољи преглед, која су ојачана, односно непробојна за пушчани калибар.

За боље осматрање околине и вожње уназад уграђене су и двије камере на предњем и на задњем дијелу возила са широким углом снимања. Да се ради о квалитетном возилу ове намјене говори и то да је  максимално заштићено, како са бочних страна на ниво заштите STANG I или II или муниције калибра 7,62 мм, тако и кад је у питању под возила, који је заштићен од дејства мине од шест килограма експлозива STANG II. Заштита возила се обезбјеђује челичним плочама “протекта 500”, а плоче су израђене од најсавременијих легура.

Иако имају само два прототипа овог возила, максимално су тестирана и разрађена, а возило је показало и више него што се очекивало од његових карактеристика и могућности, тако да ­је изузетно пожељно за услове извоза. Српска компанија има врло добру сарадњу са оружаним снагама Анголе, прије свега на пословима ремонта и одржавања борбене технике, као и возила, па су и њихове оружане снаге показале велику заинтересованост за ово српско возило.

Развој процеса возила је на нивоу функционалног модела и будућег возила које ће имати карактеристике дјеловања у војним и противтерористичким јединицама. Возило тежи око пет тона и имаће могућност превоза шест или осам војника или цивила, а по својим карактеристикама одговараће примјени и у мировним мисијама, као и снагама за брзе интервенције или за сложеније војне операције. Функционални прототип овог возила М1А1 је приказан делегацији Анголе 2014. године. У том моделу возач и командир сједе у предњем дјелу возила, а позади, односно иза командира и возача сједи укупно осам војника, по четири са сваке стране, који су спремни за интервенцију.

Карактеристике

- посада 2 + 6

- тежина возила 5.300 кг

- висина 2,02 м

- ширина 2,06 м

- брзина ван асфалта 45 км/сат, на асфалту 110 км/сат

- домет 550-600 км

- наоружање: митраљез М86 калибра 7,62 мм

- заштита STANG I/II од калибра мине са 6 кг експлозива

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана