Овo je пет возачких навика које све излуђују

ГС
Овo je пет возачких навика које све излуђују

Примјере онога што смета бројним учесницима у саобраћају могли би се набрајати сатима, али ипак издваја се топ пет пет возачких навика које највише излуђују друге возаче.

Ситуација на саобраћајницама је неријетко потпуно хаотична, прави “дивљи запад”. Већини возача сметају они који се у својим аутомобилима возе пребрзо или опасно, прегласни аутомобили и мотоцикли, шкрипа гума, вожња слалома кроз градску гужву... Подједнако иритирају и они возачи који су преспори, доставно возило која блокира саобраћајну траку, збуњени возачи који се не знају укључити у саобраћај...

5. Крадљивци паркинга

Стрпљиво чекате на паркирно мјесто и када се оно ослободи неко други дође и угура се на њега прије вас. Овакве ситуације већ су небројено пута довеле до физичких обрачуна. Крадљивци паркинга су неријетко безобразни и спремни на физичко насиље па добро размислите прије него што се упустите у свађу. У неким ситуацијама је можда боље зажмирити на једно око и прихватити чињеницу да ће некултурних и безобразних возача увијек бити.

4. Таксисти који се заустављају гдје пожеле

Јасно је да таксисти желе своје клијенте одбацити од таче А до тачке Б и то тачно тамо гдје они желе. Међутим, ако је циљ насред улице током гужве јасно је да ће тих неколико десетина секунди потребних да таксиста искрца путнике створити још већу гужву. Помножимо то са хиљадама таквих заустављања у великом граду и схватићемо да оваква заустављања нису баш мали фактор приликом стварања “саобраћајних чепова”. Таксисти би често могли наћи прикладније мјесто за заустављање, а путнику неће “пасти круна с главе” ако мора преходати неколико метара више.

3. Спори возачи у лијевој траци на аутопуту

На трећем мјесту долази класични спори возач у лијевој траци на аутопуту. Вози 120 км/х и не схвата да је десна трака за вожњу, а лијева за претицање. Неријетко такви возачи то раде и намјерно јер им се не свиђа што неки возе пребрзо па се “играју полицајца”. Када возач иза изгуби стрпљење неријетко чини још већу глупост од овог испред и претиче га по десној страни. То је прави рецепт за трагедију...

2. Вожња “на гепеку” аута испред

Свима нам је познат онај фрустрирајући осјећај када неко вози неколико центиметара удаљен од нашег задњег браника без видљивог разлога. Једнако брзо ћете стићи на циљ када сте 50 центиметара или пет метара удаљени од аута испред. А ако га мислите престићи то ћете много лакше направити ако оставите мало потребног размака за убрзање. Када се неко вози “на гепеку” возача који је у ауту испред то често деконцентрише или љути што повећава шансе за несрећу. Ако вас то толико излуђује да баш желите послати поруку ономе иза, немојте кочити већ само њежно додатно успорите. Много боље: једноставно се склоните у страну и пропустите га.

1. Некориштење “жмигаваца”

Заиста није проблем укључити показивач смјера када је то потребно. То не радите зато што се неко тога сјетио и прописао, већ зато што је корисно. Возачи око вас знаће шта намјеравате и тако ће се смањити опасност од саобраћајне несреће. Такође, уз кориштење “жмигаваца” и саобраћај тече брже јер се други могу на вријеме прилагодити, промијенити возну траку, или се укључити са споредне улице. Важно: жмигавце треба користити и у кружном току, што многи заборављају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана