Овај нови саобраћајни знак све је чешћи на европским путевима

Срна
Овај нови саобраћајни знак све је чешћи на европским путевима

Нови саобраћајни знак, бијели ромб ("дијамант") на црном пољу, још увијек нисте видјели нигде у Србији, а ни у земљама региона. Штавише, риједак је и у Европи, гдје је тек од недавно почео да се поставља.

Знак "дијаманта" на црној или плавој подози уводи нов начин коришћења саобраћајне траке на саобраћајницама са више трака, јер да бисте се њим возили морате да испуните одређене услове.

Саобраћајном траком која је означена овим знаком смију да се крећу само аутомобили у којима се налазе најмање двије особе, као и аутомобили са хибридиним или електричним погоном. Вожња је још дозвољена и такси возилима, са или без путника.

У Европи се овај знак може видјети у Француској, гдје свакоме ко прекрши правила кретања "дијамантском" саобраћајном траком, пријети новчана казна у висини између 90 и 135 евра. Такође, знак се користи и у Аустрији, Шпанији и Норвешкој, преноси Телеграф.

Знак се може наћи и на електронским таблама изнад пута, па се тако може додјељивати различитим тракама, у зависности од услова саобраћаја и врсте саобраћајнице.

Овај саобраћајни знак много је чешчи на путевима САД и Канаде, гдје има назов ХОВ (High Occupancy Vehicles), односно "трака за возила са више путника".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана