Одобрена помоћ компанијама за производњу батерија

Срна
Одобрена помоћ компанијама за производњу батерија

БРИСЕЛ - Европска унија одобрила је план који обухвата државну помоћ компанијама "Тесла", "Бе-Ем-Ве" и другим ради подршке производњи батерија за возила на електрични погон, чиме ће блоку бити омогућено да смањи увоз и да буде конкурентан са Кином.

Одобрење пројекта "Европске батеријске иновације", вриједног 2,9 милијарди евра, услиједило је након покретања "Европске батеријске алијансе" 2017. године с циљем да се подржи индустрија током преласка са употребе фосилних горива.

"Европска комисија одобрила је цјелокупан пројекат. У наредном кораку услиједиће обавјештења о појединачним финансирањима и износима по компанији", саопштено је из њемачког Министарства економије о пројекту који треба да траје до 2028. године.

Уз "Теслу" и "Бе-Ем-Ве" још 42 фирме су се пријавиле и могле би да добију државну помоћ, а међу њима су "Фијат Крајслер", "Аркема", "Бореалис", "Солвеј", "Санлајт системс" и "Енел икс".

У Кини је за сада око 80 одсто свјетске производње литијум јонских ћелија, али ЕУ је саопштила да би могла бити самоодржива до 2025. године.

Финансирање пројекта доћи ће из Француске, Њемачке, Аустрије, Белгије, Хрватске, Финске, Грчке, Пољске, Словачке, Шпаније и Шведске. Европска комисија истиче да је циљ и привлачење девет милијарди евра од приватних инвеститора.

Пројекат "Европске батеријске иновације" покрива све - од извлачења сировог материјала до дизајна и производње ћелија, те до рециклаже и одбацивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана