Одбачене тужбе против ЕК поводом лимита аутомобилских емисија

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ– Највиши суд Европске уније одбацио је данас тужбе које су градови Брисел, Мадрид и Париз поднијели против Европске комисије оптужујући је да је поставила превисоке границе за емисију азот-оксида из аутомобила, чиме се, кажу , подривају њихови напори за смањење загађења ваздуха.

Суд правде Европске уније је тиме преиначио ранију пресуду у корист наведених градова коју је донио Општи суд, други највиши судски оган ЕУ, на коју су жалбе уложили Њемачка, Мађарска и Европска комисија, преноси Ројтерс.

Случај се врти око одлуке Комисије, након Дизелгејт скандала 2015, о увођењу тестирања стварних емисија издувних гасова у вожњи како би се допуниле лабораторијске процедуре и утврђених ограничења емисије азотних оксида за путничка и лака комерцијална возила.

Брисел, Мадрид и Париз су оптужили Комисију да је ограничење за азотне емисије поставила изнад стандарда „Еуро 6“ који се примјењује на лака возила регистрована од 2015, што значи да је допуштен виши ниво те емисије, тврдећи да то подрива њихову способност регулисања промета возила како би смањили загађење ваздуха. Општи суд је подржао њихов став, али је Суд правде данас поништио ту пресуду уз образложење да се директива Комисије односи само на регистрацију и продају возила, а не на њихов промет на путевима, наводећи да се наведени пропис не односи директно на градове.

У судском рјешењу се додаје да градови и даље могу да ограничавају промет возила како би заштитили животну средину без кршења закона ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана