Од револуционара до легенде – кратка историја Голфа

Агенције
Од револуционара до легенде – кратка историја Голфа

У ишчекивању осме генерације, одлучили смо да прођемо историју најпупуларнијег аутомобила у Европи – Volkswagen Голфа.

Први пут се појавио прије 45 година и у међувремену постао толико доминантан на тржишту да се цијела једна класа незванично зове његовим именом.

Током деценија се развијао дизајнерски, добијао нове облике, нове моторе, нове технологије, али је успјех остао непромијењен.

Прочитајте укратко шта је било карактеристично за сваку од седам генерација VW Голфа, који има посебно место у срцима љубитеља аутомобила и на нашим просторима.

Голф 1

Представљен 1974. истовремено је представљао револуцију и спасиоца Volkswagenа. Волфсбург се са новим аутомобилом опростио од традиције јер је Голф имао мотор смjештен у предњем дијелу возила, предњи погон и хладњак на воду. За само двије године направљено је милион јединица.

Голф 2

Голф је нову генерацију добио у љето 1983, а нудила је више простора за путнике те знатно луксузнији ентеријер. Под хаубом се сада могао наћи и турбодизел и погон на сва четири точка. Касније је откривено његово најјаче оружје – дуговијечност.

Деценијама након престанка производње “двојка” се и даље котрља путевима.

Голф 3

Када се појавио 1991. био је то први голф са ваздушним јастуком. Остао је на провереном дизајнерском путу, али је VW промјенио традицоналне округле фарове. Осим тога, опет је постао пространији.

Први пут је добио и караванску верзију, те спортску варијанту са шестоцилиндарским агрегатом и дизелом са директним убризгавањем.

Голф 4

Са Голфом 4 VW је 1997. направио нови почетак. Срушио је сва класна ограничења и поставио нове стандарде квалитета. Први пут Голф је био доступан и са шестостепеним мијењачем, па је с њим и расла снага мотора.

Са 180 из посебне верзије “25 Years GTI” до R32 са 241 КС. Био је то најбржи Голф икад направљен.

Голф 5

Послије шест година производње “четворка” је угашена и стигла је петица. Голф 5 је био први аутомобил VW са ласерским варовима. Ова техника је донијела Голфу знатно крућу каросерију.

С овом генерацијом Голф је пробио баријеру од 20 милиона направљених јединица. Поставио је и високе стандарде безбједности, са осам ваздушних јастука у кабини.

ГТИ верзија је први пут добила турбо-бензинац са директним убризгавањем. Породица је проширена на Голфом Плус, Cross и Variant верзијама.

Голф 6

Прије 11 година светслост дана је угледао Голф 6. “Шестица” је учврстила квалитативне стандарде са шасијом са ласерским варовима добивши пет звејздица на EuroNCAP тесту судара.

Фокус ове генерације је била економичност, прелазак на директно убризгавање и комон-рејл технологију код дизела. Али нови TSI турбо-бензински агрегати су дошли и са проблемима са ланцем.

Голф 7

У јесен 2012. VW је представио седму генерацију свог вољеног модела. Базиран је на MQB модуларној платформи која омогућава производњу различитих модела што смањује трошкофе произвођача, па се збратимио са Аудијем А3, Сеат Леоном, Шкодом Октавиом.

Са “седмицом” Голф је први пут је изгубио на тежини у односу на претходну генерацију, и то око 100 килограма. Добио је и старт/стоп систем, нове агрегате те електрични и хибридни погон.

Не треба ни помињани бројне безбедносне системе попут адаптивног темпомата, асистента за одржавање траке, систем за избјегавање судара, откривање умора возача...

Голф 7.5

Volkswagen је послије четири године освежио “седмицу” у свим варијантама, укључујући ГТЕ, Вариант и ГТИ који је добио додатну “коњажу”. Стигао је и нови турбо-бензинац, 1,5-литарски ТСИ са технологијом гашења цилиндра. ЛЕД фарови су постали стандард у вишим пакетима опреме.

Голф 8

Сада чекамо осму генерацију чија премијера је одложена за почетак слиједеће године из “техничких разлога”. Помињали су се проблеми са електроником, али VW тврди да је спорна само мултимедија и њено ажурирање.

Иако је базиран на тек незнатно промењеној MQB Ево платформи, нуди бројне новине попут великог head-up дисплеја, новог мултимедијалног система са гласовним командама, а планиран је и виши степем аутономне вожње. Што се тиче верзија високих перформанси, ГТИ би требало да развија 245, а Р 300, можда чак и 330 КС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана