Обука за понашање у преврнутом аутомобилу за грађане РС

nezavisne.com
Обука за понашање у преврнутом аутомобилу за грађане РС

Бањалука - Агенција за безбједност саобраћаја РС набавиће симулатор превртања возила тзв. ражањ, помоћу којег ће грађани у РС моћи да науче како се понашати у случају да се њихово возило преврне.

“На безбједносном каравану, који ће бити организован почетком сљедеће године, грађани широм РС ће моћи, између осталог, и да испробају симулатор превртања и да науче како да се понашају у случајевима када се њихово возило преврне”, рекао је Ранко Бабић, генерални секретар Ауто-мото савеза РС (АМС).

Он је додао да ће караван, поред АМС РС, организовати Министарство саобраћаја и веза РС, МУП РС, Министарство просвјете и културе РС, као и Агенција за безбједност саобраћаја РС.

Нагласио је да, у реалној ситуацији када се возило преврне, возачи обично паниче, јер не знају гдје су кров, прозор, врата..

Како појашњава, симулатор је у ствари аутомобил на ауто-приколици, гдје ће грађани моћи да се безбједно преврну те да осјете како изгледа превртање у аутомобилу.

“Боље да то нико не доживи у стварном животу, али добро дође да осјетите како је, ако вам се некад то деси, те да људи увиде колико је сигурносни појас битан иначе у вожњи, а поготово у оваквим условима”, истиче Бабић.

Навео је да ће, осим симулатора превртања, грађани имати прилику да испробају и симулатор за употребу сигурносног појаса и симулацију вожње под утицајем алкохола тзв. пијане наочаре, а караван ће имати и полигон за обуку дјеце у саобраћају.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, рекао је за “Независне” да ће грађани путем “ражња” имати прилику да искусе шта значи када се возило нађе на крову.

“Уколико се преврнете у возилу, појас је тај који ће вас задржати на сједишту и неће дозволити да тијело лупа о унутрашњост возила па да задобијете тешке тјелесне повреде”, истакао је Радовић и додао да је свијест грађана РС о везивању сигурносног појаса веома ниска те да само око 64 одсто њих вежу појас на предњим сједиштима.

Додао је да су за овај симулатор спремни издвојити око 45.000 марака с ПДВ-ом, те да су им понуђачи раније нудили симулаторе у вриједности од скоро 200.000 марака, што, како каже, излази из оквира њихових финансијских могућности.

Спасоје Васиљевић, дипломирани инжењер саобраћаја, истакао је да симулатори служе управо томе да људи испробају ствари које не могу путем класичне обуке вожње.

“'Ражањ' пружа спознају о посљедицама које могу да се десе приликом превртања возила и како се понашати у таквим условима”, закључио је Васиљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана