Њемачка тестира троле и водове изнад аутопута за електричне камионе

ГС
Њемачка тестира троле и водове изнад аутопута за електричне камионе

Мерцедес, Волво и друге компаније су имале велике најаве за будућност и електричне камионе, али засад имали само камионе за завршну фазу доставе који имају мали домет. Међутим, Њемачка тестира рјешење за електричне камионе који прелазе велике удаљености.

Тестирање такозваних трола намијењених електричним камионима обавља се у Лубеку у Њемачкој. Ова технологија на аутопутевима није посебно нова, но могла би помоћи у реализацији идеје електричних камиона који се крећу аутопутевима и прелазе велике удаљености. Кориштењем трола и водова за напајање, сличних које користе неки трамваји и возови, камиони би користили електричну мрежу умјесто батерија.

Каблови, односно водови, налазе се изнад аутопута те омогућавају камионима да подигну конекторе и на тај начин напајају моторе који их покрећу. Тестирање траје већ готово двије године и биће настављено у наредној.

С обзиром на чињеницу да ће конектори "клизати" по жицама, камиони ће моћи прећи на унутрашњи погон, електрични или дизелски, а то ће чинити у ситуацијама када морају престићи друго возило или се склонити с аутопута. Ипак, већину свог путовања ће користити енергију електричне мреже те тиме смањити потребу за тешким батеријама.

Ова нова мрежа би требала бити доступна на трећини њемачких аутопутева, што би смањило емисију гасова камиона за двије трећине.

Наравно, систем би функционисао само за камионе који користе углавном аутопутеве, но даље би посао преузели камиони који прелазе мање удаљености попут Мерцедесовог еАктроса.

Инфраструктурни пројект је скуп, али би се могао сам финансирати продајом струје која би била приступачна и смислена за камионџије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана