Нисте укључили климу? Казна 6.000 евра

ГС
Нисте укључили климу? Казна 6.000 евра

Клима уређај је уобичајена ставка у готово свим аутомобилима ових дана, али има пуно старијих аутомобила на путевима, који немају климу.

С температурама које се приближавају 40 степени Целзијуса у Великој Британији, чак ни спуштени прозор вероватно неће бити од велике користи ку покушају да се возачи расхладе.

Власти у Великој Британији подсећају возаче на Правило 237 Закона о саобраћају које налаже да возило мора бити добро климатизовано и проветрено да би изјбегли поспаност током вожње.

Позивају возаче да упамте да вожња током врло високих температура знатно отежава управљање возилом па би могли изазвати и несрећу, па за непоштовање правила о климатизовању возила прети и казна до 5.000 фунти.

Фатална несрећа у Њемачкој – кривац "аутономно возило"?

"Иако многи људи нису свјесни ових правила о саобраћају, важно је познавати законе, не само да бисте избјегли новчану казну, него и да би сви били сигурни током вожње", поручили су из аутокуће Zuto car finance, пише The Sun.

Велика Британија је овог лета први пут забележила температуру изнад 40 степени Целзијуса. Жива је привремено показивала 40,2 степени Целзијуса на аеродрому Хитроу, саопштила је метеоролошка агенција земље. Лондонски аеродром је био приморан да обустави летове након што се дио писте једноставно отопио.

Стотине полазака возова су отказани, а људи су упозорени да избегавају јавни превоз, да остану хидрирани и да се расхлађују колико год могу.

Међутим, екстремне температуре су посебно шокантне за Уједињено Краљевство, где ни људи ни инфраструктура нису спремни за такву врућину. Сматра се да само око пет одсто британских домова има климу.

Научници кажу да су топлотни таласи постали чешћи, интензивнији и дуготрајнији, што је овог љета постало посебно видљиво.

С обзиром на "велики пораст пожара широм главног града", градоначелник Лондона Садик Кан је замолио становнике и посјетиоце и да буду опрезнији са роштиљем, опушцима и другим отпадом, док се ватрогасци боре са пожарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана