Несвакидашњи проблеми уочи почетка ауто-салона у Франкфурту: Страх од “камења у мијењачу”

Агенције
Несвакидашњи проблеми уочи почетка ауто-салона у Франкфурту: Страх од “камења у мијењачу”

Двије недјеље уочи отварања салона, организатори су суочени за најавом протеста климатиских активиста. Уз проблеме због недоласка појединих излагача, почетком седмице је оштећено више од 40 луксузних Јагуара, Ланд Ровера и Астон Мартина у продајном салону аутомобила код Франкфурта.

Међународни сајам аутомобила у Франкфурту, који почиње 12. и траје до 22. септембра, оптерећен је новим проблемима пред 68. издање након отказивања неких излагача због превеликих трошкова закупа простора и застарелог концепта ове изложбе.

Организатори су се сусрели са још једним великим проблемом, јер су сада суочени са најавом јавних нереда које би требало да организују климатски активсти, који позивају људе да се придруже антиаутомобилским протестима.

Тако је организатор ове изузетно добро посјећене манифестације, која се смијењује са ауто-салоном у Паризу сваке друге године, присиљен да појача безбједносне мјере.

Њемчка полиција већ истражује групу која себе назива “Rock in the Gearbox” (у преводу - камење у мијењачу) након што је почетком ове седмице више од 40 луксузних возила оштећено у оквиру једног продајног салона аутомобила у Кронбергу на периферији Франкфурта.

Уочи сајма, њемачко удружење произвођача аутомобила, ВДА, покушало је да умањи негативну перцепцију о аутомобилској индустрији, позивајући активисте за заштиту околине из Гринписа и Deutsche Umwelthilfe на панел расправу 5. септембра у Берлину, где ће заједно са челницима из Даимлера, BMW-а и ВДА разговарати о климатској кризи и мобилности будућности.

У саопштењу за агенцију Ројтерс, Eckehart Rotter, портпарол ВДА је изјавио:

“У блиском смо контакту са органима безбjедности баш као и сваки пут за вријеме сајма. Контрола улаза биће пооштрена, с обзиром на то да може доћи до спонтаних нереда на сајму.”

Еколошке групе, укључујући и споменуту “Rocks in the Gearbox”, позвале су јавност да се 14. септембра придруже протестима у Франкфурту, што је натjерало ВДА да упозори посјетиоце изложбе аутомобила да очекују дуже редове на контролним пунктовима на улазу у сајам.

 

Полиција у Висбадену у четвртак је саопштила како истражује ову групу након што су у понедјељак преузели одговорност за уништавање Јагуара, Ланд Ровера и Астон Мартина у једном продајном салону аутомобила.

Вјетробранска стакла и прозори, поклопци мотора и остали дијелови лимарије возила разбијени су металним предметима, а разбијена су и стаклена врата на самом салону, рекао је Ројтерсу портпарол полиције у Висбадену. Он је изјавио и да су вандали користили маљеве и пајсере.

Као оправдање за своје поступке прозвана група еколошких активиста издала је саопштење:

“За двије седмице Франкфурт ће опет покренути пропагандни шоу у којем се слави разарајући и застарели модел саобраћајног система.”

Они сматрају и да је заправо ријеч о “профиту који се ствара преко леђа најсиромашнијих и на штету будућих генерација”, те мисле да је “дошло вријеме да се убаци камење у мјењаче капиталистичке и аутомобилске логике профита”.

“Rocks in the Gearbox” тражи и детаљнији надзор радних услова у сродним индустријама, укључујући транспорт терета, индустрију памука и гуме, као и у рударској индустрији гдје се ископавају и прерађују ријетки природни елементи који се користе у производњи електричних батерија и електроници.

Раније овог мјесеца климатски активисти заузели су жељезничке пруге које снабдевају Фолксвагенову фабрику у Волфсбургу, саопштила је полиција из тог њемачког града. Портпарол полиције је рекао да су отворили истрагу о потенцијалном опасном ометању жељезничког и бродског транспорта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана