Несуђена женевска премијера: Polestar Precept

ГС
Несуђена женевска премијера: Polestar Precept

Концепт Precept требало је да званично дебитује 3. марта на ауто-салону у Женеви, али 48 сати прије отварања ове манифестације она званично отказана због пандемије вируса корона.

Polestar наводи да нови концепт, који је сада детаљно представљен публици путем видеа, најављује следећи продукцијски модел, Polestar 3, али и нови дизајнерски приступ који ће красити аутомобила овог бренда у будућности.

Циљ је да се Polestar као марка стилски постепено удаљи од Волвоа из кога је и потекла, и да њихови аутомобил више не личе на Волво моделе.

Када је реч о концепту Прецепт, он је електрична купе-лимузина са 4 сједишта, али ће продукцијски модел Polestar 3 бити СУВ.

Концепт може да се похвали напредним дигиталним интерфејсом, одрживим материјалима у унутрашњости и врхунским безбједносним карактеристикама, кажу у компанији.

“Прецепт је визија свега оног што чини Полестар као релевантну ауто-марку”, рекао је директор компаније, Томас Ингенлат, иначе некадашњи први човјек дизајна Волвоа, који је обликовао актуелну гаму возила тог шведског произвођача. Он је додао да је аутомобил одговор на јасне изазове са којима се суочава данашње друштво и индустрија.

“Ово није сан о далекој будуćности, Polestar Precept најављује будуће продукцијске аутомобиле и показује како ćемо примјенити иновације да бисмо умањили негативан утицај на животну средину.

Ауто има велико међуосовинско растојање - чак 3,1 метар, које доприноси комфору у путничкој кабини, али и омогућава да се у поду смјести велики пакет погонских батерија.

С обзиром да је у питању потпуно електрични аутомобил, предњи дио возила нема традиционалну маску хладњака, већ то подручје сада заузима такозвана Polestar “смарт зона”, односно кућиште за разне сензоре који опслужују електронске системе помоćи возачу.

На крову се налази ЛиДАР, док је препознатљиви “потпис” ЛЕД фарова, под надимком “Торов чекић” (преузет од Волво аутомобила) сада визуелно подјељен на два дијела.

Позади се целом ширином возила простире уска ЛЕД трака, а остали техничко-дизајнерски елементи укључују бочне мини-камере умјесто обичних огледала у ретровизорима, као и стаклени кров из једног дијела, који се пружа и иза задњих сједишта.

Polestar наводи да су у унутрашњости употребљени нови одрживи материјали, попут ланених композита у оплати путничке кабине и наслонима сједишта, пресвлака од рециклираних ПЕТ пластичних флаша, наслона за главу од рециклираног винила и тепиха израђених од рециклираних рибарских мрежа.

Што се тиче технологија, концепт садржи мултимедијални систем нове генерације, који је базиран на Андроиду. Опслужује га велики 15-инчни дигитални екран осетљив на додир, који се налази на централној конзоли.

Поред њега, ту је и 12,5-инчни дигитални дисплеј испред возача, који мјења класичну аналогну инструмент таблу.

(Б92)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана