Навика која је "смрт" за аутомобиле

B92
Foto: Ilustracija

Чак и они возачи који пажљиво одржавају аутомобил имају неке навике којима несвјесно оштећују своје "љубимце".

Једна од таквих навика јесу честе вожње на кратким дестинацијама.

Многи од нас, навикнути на вожњу, а одвикнути од пјешачења, чак и до најближе продавнице, до трафике или до оближње пекаре одлазиме колима, а то може скупо да кошта сваког возача јер овакве кратке а честе вожње нимало не пријају мотору нашег возила.

Наиме, током преласка кратких дестинација од стотинак метара, мотор не достиже радну температуру, а то може да доведе до озбиљних кварова. Влага не стиже да испари и мијеша се са уљем, а стварају се и наслаге нечистоћа на ЕГР вентилу и другим дијеловима мотора.

Посљедице и кварови могу бити различити
Послије неког времена може се створити скрама на поклопцу за доливање уља. Тада уље озбиљно почиње да губи своја мазивна својства и треба га хитно замијенити.

Приликом вожњи на кратким дестинацијама такође може да дође до мијешања уља и горива, а у том случају долази до промјена на уљу које се могу видјети чак и голим оком.

Да бисте открили да ли је све у реду можете да омиришете шипку за мјерење и уколико не осјетите мирис горива, све је у реду.

Уколико имате индикатор, пожељно је да током вожње пратите температуру мотора. Из мотора који достигне радну температуру, кондензација испарава, међутим, у возилима која се возе на кратким релацијама то се неће десити и у њима ће се временом акумулирати све већа количина воде и горива у картеру.

Уље због тога губи своја својства и није у стању да испуни своју функцију, што доводи до оштећења мотора, па чак и до озбиљних проблема.

Рјешење је, наравно, једноставно. Када год сљедећи пут помислите да се "одбаците" колима до продавнице или трафике, боље се опредијелите да тамо одете пјешке. Здравије је и за вас, али и за ваш аутомобил. Такође, пожељно је и редовно вршити контролу уља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана