Научници прогласили Порше Taycan најиновативнијим аутомобилом на свијету

ГС
Научници прогласили Порше Taycan најиновативнијим аутомобилом на свијету

Са укупно 27 иновација, Порше Taycan је најзначајнији носилац иновација на свјетском тржишту аутомобила. Њих 13, дакле скоро половина, су новитети на свјетском тржишту. Ово је резултат извјештаја „ AutomotiveINNOVATIONS Report " Центра за Менаџмент Аутомотива (Center of Automotive Management- CAM).

Научници института CAM међу иновације електричног Поршеа између осталог убрајају 800-В архитектуру, двостепени мјењач на задњој осовини, високе перформансе рекуперације до 265 кW, као и најбољу вриједност отпора зрака у сегменту (од 0,22).

CAM је независни научни институт за емпиријско истраживање аутомобила и мобилности, као и за стратешко савјетовање на Вишој Економској школи (FHDW) у Бергиш Гладбаху. Још од 2005.године сарадници под вођством проф. др. Стефан Брецел провјеравају иновације произвођача аутомобила широм свијета и оцјењују их сваке године у сарадњи са компанијом Pricewaterhouse Coopers (PwC). У 2019/20.години оцијењено је укупно око 250 серијских возила.

"Веома нас радује што је наше прво потпуно електрично спортско возило на избору "Automotive-INNOVATIONS-Award“ освојило прво мјесто. То је сјајна потврда за иноваторску снагу наше компаније, као и за пионирски дух Поршеа", рекао је Оливер Блуме, предсједник Управног одбора Поршее АГ.

 „Скупа са новим тимом креирали смо нови аутомобил и саградили смо потпуно нови погон, неутралан на ЦО2. Технолошки новитети попут награђене 800 В- архитектуре омогућавају краће вријеме пуњења, док двостепени мјењач на задњој осовини омогућава јединствен доживљај вожње. Наруџбе возила као и повратне информације купаца су веома охрабрујуће".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана