Најснажнији серијски AMG икад: Мерцедесова нова звијер има 843 КС

ГС

Мерцедесов AMG GT 63 S Е Performance има хибридни погон и убрзава до стотке за 2,9 с.

Таман када смо помислили да је Мерцедес-AMG са моделом GT 63 S достигао "плафон", њемачки произвођач припредио нам је ново изненађење.

На сцену ступа GT 63 S Е Перформанце са "plug-in" хибридним погоном у чијем срцу је и даље 4.0 би-турбо V8, али коме помаже електромотор на задњој осовини, преноси Б92.

Овај мотор је интегрисан са двостепеним мјењачем и електронски контролисаним диференцијалом са ограниченим проклизавањем, а укупна снага погонског система износи чак 843 КС (620 кW), док је максимални обртни момент читавих 1.400 Hm.

То GT 63 S Performance чини најснажнијим продукцијским AMG моделом у историји, ако изузмемо хиперспортски Project One са Ф1 технологијом.

Аутомобил убрзава од 0 од 100 км/с за само 2,9 секунди, док је највећа брзина 316 км/с.

Према фабричким подацима, захваљујући хибирдном погону просјечна потрошња је свега 8,7 л/100 км.

Мада, кога уопште интересује колико троши ауто од скоро 850 "коња" чија се цијена у еврима изражава бројем са шест цифара.

Њемачки произвођач није открио спецификације електромотора, али је навео да се он напаја струјом из батерије капацитета 6,1 kWh чија је маса око 90 кг.

Аутомобил има уграђен и пуњач снаге 3,7 кW, који је ту да помогне бржем пуњењу батерије путем кабла.

Иако је у питању "plug-in" хибрид, због мале батерије не треба рачунати на велику аутономију у вожњи на струју - у чисто електричном режиму рада, GT 63 S Е Performance може да пређе свега дванаестак км.

Једна од занимљивих карактеристика батерије је чињеница да користи расхладну течност која појединачно хлади свих 560 ћелија. Отприлике 14 литара расхладне течности непрестано протиче кроз батерију како би се одржала на оптималној температури од 45 степени Целзијуса, без обзира на то колико често се пуни или празни.

Иако нам је Мерцедес остао дужан информацију о цијени своје нове "звијери", очекује се да ће се она приближити суми од 200.000 евра, а уз доплатне опције ће је свакако и превазићи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана