Најочуванија Шкода Фаворит прешла је само 34 километра

GS
Foto: Printscreen

Шкодин модел Фаворит, који је из фабрике изашао 1993. године, упркос својој старости је прешао само 34 километра, а актуелни власник га је прошле године купио за 24.000 евра.

Шкода не би била гдје је данас да није произвела модел Фавори, а управо је овај модел био изузетно значајан фактор у одлуци Фолксвагена да преузме компанију. Дизајнирао га је Бертоне и то је први модел чешког бренда с мотором смјештеним напријед и погоном на предње точкове. Настао је након што је чехословачка влада у децембру 1982. године донијела одлуку да буде потпуно развијен до јуна 1985. године, односно да се почне производити у периоду до пет година.

Фаворит је "лансиран" у јулу 1987. године на сајму у Брну, а побољшан је у другој половини свог животног циклуса након што је Шкоду преузео Фолксваген 1991. године. Хетбек је "пензионисан" 1994. године када је стигла Фелициа, а коју је касније замијенила Фабиа.

На фотографијама је обновљени Фаворит из 1993. године који је попут временске капсуле. Првобитна власница из Атине га је купила прије 30 година, а аутомобил је прешао само 34 километра. Ти километри су пређени на путу од салона до гараже близу дома власнице, која је након куповине аутомобила закључила да вожња ипак није за њу. Фаворит је стајао у гаражи 30 година, а на јесен прошле године је продан на аукцији. Тркач Јири Мичанек Јуниор га је купио за 24.000 евра.

Нови власник не планира много возити аутомобил, који је у сјајном стању осим тек неколико мањих огреботина. Унутрашњост је савршена, док су сједишта још увијек заштићена најлонима.
Фаворит је опремљен ЛX пакетом опреме те садржи имитацију дрвета и графике на боковима, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана