Најбогатији британац спискао 500 милиона фунти у развој електроаутомобила – па одустао

ГС
Најбогатији британац спискао 500 милиона фунти у развој електроаутомобила – па одустао

Попут Илона Маска, сер Џејмс Дајсон је имао идеју да покрене производњу ексклузивних аутомобила на струју, али на крају ипак није остварио свој сан.

Британска компанија Дајсон, у власништву иноватора Џејмса Дајсона, позната је по својим усисивачима и кућним апаратима радикално другачијег дизајна и врло добре функционалности, али и по високим цијенама тих производа.

А онда, у септембру 2017. сер Џејмс Дајсон је објелоданио план да до 2020. године представи „потпуно другачији“ електрични аутомобил. Како је тада навео, у пројекат његовог развоја требало је да уложи чак 2 милијарде фунти.

Аутомобил је требало да буде специфичног дизајна и намјењен ексклузивној циљној групи купаца - што је план сличан оном који је имао Илон Маск када је почетком овог века основа компанију Тесла за производњу луксузних и брзих електричних аутомобила.

Међутим, у октобру 2019, након неколико година развоја и потрошених 500 милиона фунти, Дајсон је схватио да његов пројекат ипак неће донети очекиване резултате. Пошто је покушао да пронађе купца за технологију и концепт, и у томе није успео, и званично је одлучио да од свега дигне руке.

Пола године касније, сер Џејмс Дајсон је у разговору за Сандеј тајмс открио како је требало да изгледа његов ексклузивни електрични аутомобил који је током развоја имао кодну ознаку Н526.

Са дужином од 5 метара, ширином од 2 метра и висином од 1,7 метара, Н526 је замишљен као возило у које комфорно може да се смести до седам особа.

Прототип са фотографије изгледа као кросовер са великим точковима и ниском силуетом, као и веома закошеним вјетробранским стаклом.

Дyсон Н526 на тржишту је требало да се супротстави Теслином Моделу Џ, али након одустајања британске компаније од даљег развоја овог аутомобила, то се неће догодити. Било је предвиђено да цена овог аутомобила стартује од 150.000 фунти.

Сер Џејмс Дајсон се сматра најбогатијим Британцем, а процјењује се да је „тежак“ око 16 милијарди фунти.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана