На данашњи дан: Преминуо Ензо Ферари VIDEO

Г.С.
На данашњи дан: Преминуо Ензо Ферари VIDEO

На данашњи дан 1988. године преминуо је чувени Ензо Ферари, један од најпознатијих људи у свијету аутомобилизма.

Ензо Анселмо Феррари рођен је у имућној моденској породици, којој је у Првом свјетском рату посао пропао, а отац и брат преминули су током епидемије грипа, да би се Ензо убрзо запослио у маољ фабрици ЦМН.

То је била фабрика аутомобила и он је убрзо почео са наступима на тркама.

Двије године касније прелази у Алфа Ромео. Тркачка каријера ишла му је све боље, али никада није био заинтересован само за њу, паралелно се бавио и механичарским послом, али и организацијом тимова, да би 1929. године основао Scuderia Ferrari, која се бавила припремом Алфа Ромеа за трке.

Када је за малу фабрику постало скупо да учествује у тркама, тамо послије Другог светског рата, па је потражен партнер и сви су мислили да ће то бити Форд, али се Фиат испречио у посљедњем моменту и "присвојио" Феррари.

За разлику од Форда, Фиат је Ензу дозволио задржавање контроле над оним што је њему било најзначајније, тркачким програмом.

Под Ензовим вођством, Феррари је постао симбол тркања и аутомобилизма, а његови наслиједници су само наставили традицију и након Ензове смрти 14. августа 1988. године, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана