На данашњи дан почео да се производи легендарни Фићо

ГС
Foto: Википедија

Са фабричке траке погона "Застава" у Крагујевцу 18. октобра 1955. године сишао је први од 923.487 аутомобила Застава 750.

Аутомобил који се појавио у тренутку снажног индустријског развоја Југославије, прављен је по лиценци Фиата, по коме је и добио надимак - Фићо, пише дневни лист Данас.

Био је обожаван због своје економичности, па га је могао приуштити и просјечан грађанин. Поред грађанства, Фићу су користиле и државне службе – полиција, поште, домови здравља и други.

Све је почело након изласка земље из Другог светског рата. Новоформирана Федеративна Народна Република Југославија је убрзано кренула у индустријализацију али су стандард и куповна моћ грађана и даље били веома ниски.

Без обзира на то, државно руководство је размишљало о производњи путничких аутомобила. Међутим, да би фабрика пословала одрживо, процијењено је да мора да произведе и прода бар 10.000 аутомобила годишње. Како је то дјеловало немогуће, оправданост пројекта је доведена у питање.

Војни врх је, у то вријеме, за своје потребе, од предузећа "ВТЗ" у Крагујевцу затражио да откупи лиценцу за производњу возила Јееп Wиллyс Оверланд, и то су била прва возила која су састављана у Застави, још 1953. године.

Касније је, на апел руководства "Заставе", упркос тензијама које је Југославија имала са Италијом а које су се огледале у Тршћанској кризи, држава одлучила да, ако већ Трст није наш, можда би Фићо могао да буде. Започети су преговори са Фиатом а водио их је инжењер Бранко Николић.

Након четири мјесеца мукотрпних преговора, постигнут је, под велом тајности, коначан договор и 1954. године почела је монтажа, прво војног теренског возила Фиат АП-55, познатог и као Кампањола а затим и путничких возила Фиат 1400 БЈ и Фиат 1100 Б.

Осамнаестог октобра 1955. свакодневница у Југославији је промијењена јер је у крагујевачкој "Застави" направљен аутомобил Застава 750. Први примјерак имао је свега 23 коњске снаге, а посљедњи, произведен 1985. године испоручивао је 27 КС и дан данас се чува у музеју "Застава", преносе Независне.

Продаја није јењавала ни када су се појавили доста бољи аутомобили, а Фићо је доживио свјетску популарност. Укупно је у свијету произведено готово пет милиона примјерака овог аутомобила, од тога највише у фабрици у Торину 2.695.197, у "Застави" 923.487, у Шпанији 814.926, Аргентини 304.016, у Њемачкој 172.000 и у Чилеу око 12.000 аутомобила, преноси б92.

Фићо је био симбол времена у ком је готово свако могао да купи нешто што је у том тренутку представљало изузетан капитал, али и симбол просперитета једне земље, која је бринула о обичном, радном човјеку, тако што му је пружила могућност да себи и својој породици приушти економичан аутомобил по приступачној цијени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана