Мерцедес-Бенз представио престижну Маjбах верзију нове С-Класе

Срна
Мерцедес-Бенз представио престижну Маjбах верзију нове С-Класе

Од лансирања на тржиште 2015. године, широм свијета је испоручено око 60.000 примјерака Мерцедес-Маjбах С-Класе.

 У 2019. години, са око 12.000 примјерака, продато је више Мерцедес-Маjбах С-Класа модела него икад раније.

Стопа раста у Кини је двоцифрена. Поред Кине, главна тржишта посљедњих година била су Русија, Јужна Кореја, САД и Њемачка.

Међуосовински размак који је за 18 цм продужен у поређењу са дугом варијантом Мерцедес-Бенз С-Класе у потпуности даје предност задњем дијелу. Захваљујући стандардним Еxecutive сједиштима и шофер пакету, задњи дио постаје удобан простор за рад или одмор. Допуњени су ексклузивним детаљима као што су велике украсне површине на задњем дијелу предњих сједишта и између два задња путника.

На бројним тржиштима продаја Мерцедес-Маjбах С-Класе започеће прије краја ове године. Њемачка ћ́е слиједити на прољеће 2021 године. Мерцедес-Мајбах С-Класа са дужином од 5.469 милиметара је класична троволуменска лимузина. Препознатљиве карактеристике на предњем дијелу укључују поклопац мотора са хромираним ребрима и Мерцедес-Маyбах хладњаку. Решетка хладњака је врло препознатљива по вертикалним, тродимензионалним тракама.

Наравно име МАЈБАХ елегантно је интегрисано у хромирани оквир решетке. Ексклузивни изглед Мерцедес-Мајбах С-Класе може се побољшати двобојном завршном бојом са линијом раздвајања која се ручно примјењује према највишим стандардима квалитета. Ово је доступно као додатна опрема, као и технологија DIGITAL LIGHT свјетала. Ово омогућава нове функције, нпр. пројекција смјерница или симбола упозорења на пут испред. У сваком фару DIGITAL LIGHT има свјетлосни модул са три изузетно моћ́не ЛЕД диоде са свјетлошћу које се прелама и усмјерава преко 1,3 милиона микро-огледала.

Унутрашњост Мерцедес-Мајбах С-Класе заснована је на потпуно новом дизајну ентеријера Мерцедес-Бенз С-Класе. Изгледа као да извајани изглед контролне табле, средишње конзоле и наслона за руке лебди изнад простране унутрашњости.

Доступно је до пет екрана. Стандардно је укључен 12,8-инчни ОЛЕД централни екран као високотехнолошки контролни центар. 12,3-инчни 3Д екран за возача са тродимензионалним приказом осталих учесника у саобраћају и израженим ефектима дубине и сјенке доступан је на захтјев.

Карактеристичан изглед дисплеја за возача у Ексклузив режиму приказа наглашава посебан статус Мерцедес-Мајбах модела: окруживање инструмената израђено је у посебној розе златној боји. Ова боја се такође користи за активно амбијентално освјетљење, тј. анимиране ЛЕД свјетлосне траке са интелигентним функцијама удобности и безбједности.

Са ружичасто златно бијелим сјајем, активно амбијентално освјетљење сада има двије нове теме у боји. Екран за улаз „Добродошли” у задњем дијелу дочекује путнике посебном свјетлосном анимацијом. Адаптивно задње освјетљење премијерно је приказано у Мерцедес-Мајбах-у. Оно прати жеље путника у неколико аспеката: поред освијетљености, величина и положај свјетлосне тачке се може подесити.

Такође, постоји широк опсег подешавања између прецизног радног свјетла и опуштајућег дневног свјетла.

Унутрашњост обилује класичним луксузом: нове карактеристике укључују велике украсне површине на предњим сједиштима. Облоге од висококвалитетног дрвета налазе се у задњем дијелу наслона предњих сједишта.

Уколико се одабере задњи дио аутмобила у опцији First Class, слично упадљиво подручје украсне дрвене облоге постављено је између два путника позади.

Јасно, чак 18 цм дужи међуосовински размак у поређењу са дугом варијантом Мерцедес-Бенз С-Класе у потпуности ставља фокус на задњи дио аутомобила и комфор за путнике на задњим сједиштима.

Унапријеђени дизајн мотора за ефикасну испоруку снаге

Мотори Мерцедес-Мајбах С-Класе потичу из Мерцедес-Бенз портфолија и дјелимично су електрично потпомогнути. Електрификацију врши интегрисани покретачки генератор друге генерације (ИСГ). Ово даје појачање до 15 кW, олакшава ефикасно “крстарење” при вожњи константном брзином, чини старт/стоп искуство још удобнијим и чини погонски систем у цјелини ефикаснијим.

Погон на сва четири точка је дио стандардне опрема. Мјењач 9Г-ТРОНИЦ је даље развијен и прилагођен за ИСГ. Електромотор, енергетска електроника и хладњак мјењача сада су се интегрисани у или на мјењачу. У сарадњи са ИСГ било је могуће елиминисати цјелокупан дводијелни ременски погон, јер се користи електрични компресор расхладног средства.

То значи да чак и када мотор не ради (фазе покретања / заустављања), унутрашњост се може ефикасно климатизовати.

Суспензија: удобна поставка са изненађујућ́ом окретношћ́у

Зрачни овјес Airmatic са континуирано подесивим амортизовањем АДС+ је дио стандардне опрема. Користеcћ Dinamic Select, возач је у могућ́ности да појединачно модификује карактеристике погонског склопа -а огибљења и управљања. Избор се врши помоćу контроле на доњем крају централног екрана. Dinamic Select има намјенски Мајбах режим вожње који се у потпуности фокусира на удобност, преноси Klix.bа.

Опционо управљање задњом осовином побољшава управљивост у урбаним срединама. На овај начин се смањује круг окретања до два метра. Купци могу да бирају између двије варијанте: управљање задњом осовином од 4,5° и 10°. Умјесто 13,4 метра, круг окретања је 12,4 или 11,4 метра.

Опционо, потпуно активни овјес Е-Active Body Control на 48В користи стерео камеру за скенирање пута испред и неутралисање неравнина. Такође, пружа додатну заштиту у случају бочног судара, јер подиже висину возила. Може смањити оптерећење које дјелује на путнике, усмјеравањем силе удара ка посебно отпорним конструкцијама у доњем дијелу возила.

Очекује се да ће Мерцедес-Мајбах првобитно у Немачкој, од друге половине 2021. године моћи да се вози у условно аутоматизованом режиму са новим Drive Pilot системом (опциона опрема) у ситуацијама када је густина саобраћаја велика или у одговарајућим дијеловима аутопута.

Скидањем оптерећења са возача, ово му омогућ́ава да предузима секундарне активности као што је претраживање интернета или пролазак кроз е-поруке у канцеларији у аутомобилу (In-Car Office).

На овај начин омогућена је ефикаснија употреба времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана