Мазда представила прво самопунеће потпуно хибридно возило

Tanjug
Мазда представила прво самопунеће потпуно хибридно возило

ЛЕВЕРКУЗЕН- Мазда је представила прво самопунеће потпуно хибридно возило "мазда2 хибрид", које током успоравања и при кочењу претвара енергију у струју и чува је у батерији.


Тај аутомобил има потрошњу (ВЛТП) горива од 4.0-3.8 л/100км и емисијом угљендиоксида од 93-87 г/км, саопштила је Мазда.

Током успоравања и при кочењу, кинетичка енергија се претвара у електричну енергију и чува у батерији високих перформанси.

Нивоом напуњености батерије стално се управља путем генератора којег погони бензински мотор како би се уклонила потреба за пуњењем система из спољног извора.

Аутомобил комбинује троцилиндарски бензински мотор
запремине 1.490 центимера кубних снаге 68 кW/93 коњске снаге са електричним мотором снаге 59 кW за укупну снагу система 85 кW/116 коњских снага.

Приликом кретања возило аутоматски ради у електричном начину рада, док се током нормалне вожње снага расподељује између бензинског и електричног мотора, наведено је у саопштењу.

Подсјећања ради, потпуни хибрид је по дефиницији онај којем је омогућена вожња возилом који користи само електромотор. У том случају електромотор има у правилу барем једну трећину снаге мотора с унутрашњим сагоревањем. Док код делимичног хибрида електромотор служи само као помоћ мотору са унутрашњим сагоревањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана