"Мали тенк" поново на друму VIDEO

 Милош Васиљевић
"Мали тенк" поново на друму VIDEO

Након двије деценије паузе поново креће производња чувеног четвороточкаша "москвича". Руски бренд на друмовима био је препознатљив као "мали тенк, а у времену када доминирају аута произведена у Њемачкој и Француској, покушаће да се етаблира у самом врху аутомобилске индустрије.

Нови изглед од "малог тенка" могао би ићи до "руског дива" са модерним кинеским дизајном који једва да подсјећа на класик из совјетске ере. Производња је покренута у фабрици у близини Москве, коју је напустила француска компанија "Рено". Посљедњи модел "москвича" био је  лимузина с троја врата "москвич три" са бензинским мотором, алуминијумским точковима, уским фаровима са ЛЕД свјетлом и великом инструмент таблом који је посједовао тач екран.

Љубав ка олдтајмерима, међу којима је и чувени "москвич", најбоље гаје њихови колекционари, а таквих је у Српској све више. Лакташанин Петар Радуловић деценијама је у том друштву. Наглашава за "Глас" да повратак "москвича" за њега значи велику радост, али и враћање у дјетињство и евоцирање успомена.

- С обзиром на нагли развој технологије остали су људима у сјећању модели који су прављени да трају и опстану. Имали су особеност с обзиром на државу из које долазе, али и вријеме када су настали. Поједини модели оставили су свој печат, а један од њих је и "москвич" - рекао је Радуловић.

Радуловић наглашава да је с нестрпљењем чекао нову варијанту овог аута.

-  Није риједак случај да произвођачи, због носталгије и жеље да се сачува  лик и дјело, крену са одређеним иновацијама као што је то сада случај са "москвичем". Мислим да је то добра ствар, с једне стране због руске робусности, а с друге ради чврстине и стабилности. То је возило које је било релативно велики потрошач, зато је и добио надимак "мали тенк". У њега су возачи били увијек сигурни, знам да ће тако бити и са новим моделом - казао је Радуловић.

Иако наглашава да у својој гаражи није никада имао "москвича" с радошћу је возио овог четвороточкаша за који га вежу најљепше успомене.

 - Возило је прављено да у случају удеса возач буде сигуран и безбједан. Данас га не можете видјети на нашим улицама. Покушао сам да купим један и рестаурирам га, али власник није хтио да га прода, а ни да га заштити - додао је Радуловић додајући да је овај аутомобил био популарна "машина" посебно 80-их година прошлог вијека.

Француски бренд "Рено" у мају продао је свој већински удио у аутомобилској компанији "Автоваз" руској држави за само једну рубљу. Они су продали и своју фабрику у Русији, која је сада преименована у Московску фабрику аутомобила "москвич".

Ипак, с предвиђеном производњом од само 600 возила ове године, мало је вјероватно да ће нови аутомобил промијенити изгледе шире руске ауто-индустрије. Крајњи циљ је производња 100.000 "москвича" годишње, од којих ће дио бити електрични.

Предсједник "Олдтајмер клуба Бањалука" Свјетлан Савић казао је за " Глас" да је чувени "москвич" своју славу достигао крајем 70. и почетком 80 година. Ипак, страствени заљубљеници у руска возила ово никад нису заборавили.

- "Москвич" је био најпопуларнији у Русији и источној Европи, а на почетку је био копија њемачке "опел олимпије". Иако сам возио различите врсте аутомобила, "москвич" нисам никад што не значи да нећу - рекао је Савић.

Наглашава да се не сјећа да је на домаћим и регионалним скуповима олдтајмера видио и стари модел "москвича".

- На дружењима олдтајмера доминирају "буба", "рено 5", "фићо" и слично. "Москвич" је риједак или га нема никако. Има један у Бањалуци, додуше није рестауриран. Мало старије генерације расле су уз овај ауто, а сви тврде да их никад није оставио на цједилу - додао је он.

Први аутомобили "москвич" ће сићи с производне траке крајем ове године, а задатак у блиској будућности је да се до краја 2023. године успоставе процеси монтаже малих штампаних плоча за аутомобиле. Уз то, покретање производње у пуном обиму обезбиједиће посао за још око 40.000 људи.

Наши саговорници сагласни су у једном - "москвич" је неуништив.

Култна реченица

Култна реченица по којој је "москвич" остао препознатљив у домаћој јавности је она Илије Чворовића из филма "Балкански шпијун": "Која су то кола боља од "москвича"?

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана