“Лотус евија” права звијер са четири електромотора VIDEO

Агенције
“Лотус евија” права звијер са четири електромотора VIDEO

Британски произвођач спортских возила “Лотус” представио је свој, али и генерално први британски потпуно електрични хипераутомобил “евија”.

“Евија” је први “Лотусов” производ откако је постао дио кинеске “Geely” групације, а планирано је да буде направљено свега 130 јединица због интерне ознаке возила “Type 130”.

“Лотус евија” је права звијер са четири електромотора која заједно испоручују тачно 2.000 КС и 1.700 Нм.

Снага долази из 70 kWh литијум-јонске батерије која је смјештена у средини возила и која се преноси на све четири точка.

“Лотус” тврди да ће “евија” убрзавати из мјеста до 100 км/час за мање од три секунде.

С обзиром на снагу, то и не звучи претјерано импресивно јер бројни бензински супераутомобили са много мање снаге имају слично убрзање, а да не помињемо “тесла модел С П100д”.

Међутим, остале перформансе су више него запањујуће - “евији” су потребне још само три секунде за 200 км/час, док до 300 км/час стиже за мање од девет секунди.

Максимална брзина се процјењује на око 320 км/час. Осим брзине, “евија” је посебна и због лакоће јер тежи свега 1.680 кг са свим компонентама.

Важно питање, с обзиром на то да је у питању ЕВ, је и аутономија. У “Лотусу” очекују да то буде око 400 км између пуњења, али што је још битније, комплетна допуна батерије би требало да траје мање од 10 минута!

То је врло приближно стандардном пуњењу горива, али постоји квака - за то је потребан пуњач од 800 kW који још не постоји.

Најснажнији доступан је 350 kW, али ни с њим резултат није лош - батерија “лотус евије” може да се допуни до 80% за 12 минута.

“Евија” ће у још једној области бити посебна - “Лотус” тврди да ће то бити први серијски аутомобил који ће у фаровима имати ласере.

Такође, као и многи нови ЕВ модели, “евија” нема традиционалне ретровизоре нити кваке на вратима, већ су ту камере и дихедрална врата која ће бити контролисана путем електронског кључа.

Што се тиче унутрашњости, возач и путници ће уживати у двозонској клими, мултимедијалном систему са “Apple CarPlay” и “андроид ауто” системима те сједиштима обложеним алкантаром.

С обзиром на све наведено, логично је да ће “евија” бити и веома скупа “играчка”. “Лотус” најављује цијену између 1,5 и 2 милиона евра, а почетак производње није планиран прије 2020. Међутим, ако сте у могућности, можете резервисати свој примјерак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана