Лимитатори брзине у цијелој ЕУ од 2022. године?

silux.hr
Foto: Илустрација

Чули смо за црне кутије у авионима из којих се када дође до несреће, касније могу ишчитати многе информације, а изгледа да би се сличан модел врло скоро могао примјењивати и на аутомобилима.

Како се прије нико тога није сјетио? Али, оно што ће многе још више занимати од обавезне уградње црне кутије у свако возило јест и обавезна уградња ГПС лимитатора брзине и то врло скоро – неке информације дају наслутити да би се све могло догодити већ од 2022. године (на новим возилима), односно од 2024. године (као уградња на старија возила)!

Нове мјере које би се требале односити на возила предложила је Европска комисија још прошле године, а сада је Одбор за унутрашње тржиште и заштиту потрошача све то и изгласао.

Осим наведене двије мјере, требаће се увести и другачији црасх тестови, уградња новог система који би помагао возачима, а што укључује и аутоматско кочење у случају нужде (названо АЕБ), детекција бициклиста и пјешака те тако звана ИСА – интелигентни сиситем за прекорачење брзине. Ту је и систем за бољу видљивост аутобуса и камиона те систем за задржавање возила у траци.

  Ипак, како смо и најавили, највише од свих ових мјера или боље речено система које ћемо чини се врло скоро морати уградити на своја возила, већину ће највише занимати ГПС лимитатори за ограничење брзине. 

О чему се заправо ради? Ради се о систему ИСА, интелигентном систму за прекорачење брзине који би возачу у случају да прекорачује брзину слао упозорења те га навео да смањи брзину кретања возила. 

Ако возач то не учини, систем би сам аутоматски смањио снагу мотора на прописану брзину. 

Како би му то успјело? Једнако као што наши ГПС системи раде преко сателита, тако би и овај систем радио на сличан начин. 

Наиме, он би преко ГПС-а очитавао колико је ограничење брзине на одређеном подручју и у складу са тим ограничио и брзину вашег возила ако је сами не ограничите након што вас је на то неколико пута упозорио. 

Примјера ради – на нашим је ауто-путевима ограничење брзине углавном 130 километара на сат па ако ви упорно желите возити 150 километара на сат, то вам више неће полазити за "папучицом гаса".

Када возач вози изнад ограничене брзине неколико секунди, систем ће му послати поруку, нешто као: "Бип – бип, бип – бип, бип – биииип", те ће блицати и визуални знак. 

Ако се возач на ово оглуши, слиједи аутоматско смањење брзине. Све би се требало одвијати унутар неколико секунди јер и сами знамо да су секунде у многим ситуацијама на цестама пресудне.

Ипак, иако се нагађа како би се овај систем у аутомобилима требао наћи већ од 2022. године, како би одлука о томе постала ваљана, морају је изгласати Европска комисија, Европски парламент те све земље чланице. 

Претпоставља се да би се овом мјером знатно повећала безбједност на саобраћајницама широм Европске уније те да би било спашено око 25.000 живота у сљедећих 15 година, односно смањио би се број судара за високих 30 одсто.

Од предложених мјера ту је и алкотест који би онемогућавао возачу да управља возилом ако је конзумирао алкохол те камера за детекцију умора код возача. Иако се ово многима чини револуционарно и претјерано, присјетимо се да су на исте реакције наишли и законодавци 1998. године када су се почели примјењивати минимални стандарди сигурности као што је на примјер сигурносни појас!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана