Ламборџини представио Huracán STO: Са стазе на цесту

Кликс
Ламборџини представио Huracán STO: Са стазе на цесту

Ламборџини Huracán STO наставак је приче коју је италијанска аутомобилска компанија 2017. године започела с моделом Huracán Performanté.

Huracán STO представља резултат посљедње сарадње између Ламборџинија и њихове тркаће екипе Сквадра Корсе, а цестовно издање двосједа који је настао на основици тркаћег модела Супер Трофео Ево директан је насљедник Huracánа Performantéа који су у Сант'Агата Болоњезеу правили од 2017. до 2019. године.

Промјена иза наслона карбонских сједишта нема, па и Ламборџинијев најновији модел који се може користити на јавним цестама (иако ће се понајбоље сналазити на кружним стазама) покреће познати 5,2-литарски атмосферски V10 мотор чији се потенцијал (640 КС и 565 Нм) дистрибуише искључиво на задњу осовину.

Маса аутомобила износи само 1.339 килограма, што је 43 килограма мање од масе модела који насљеђује.

"Дијети“ је понајвише помогло обилно кориштење карбона који чини 75 посто каросерије чија аеродинамичка рјешења осигуравају да Huracán STO има 53 посто боље пријањање у завојима у односу на Huracán Performanté.

Унапријеђене су и карбонско-керамичке кочнице иза којих стоји Брембо, а возач ће на располагању имати и три нова радна програма (STO, Тrophy и Rain) за подешавање рада мотора, мјењача, овјеса...

Huracán STO из мјеста до "стотке“ стиже за мање од три секунде.

За убрзање од 0 до 200 км/х потребно му је девет секунди. Највећа брзина износи 310 км/х, а за заустављање са 100 км/х довољно је 30 метара.

Први примјерци до купаца ће стићи почетком прољећа.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана