Купра ел-Борн - први електрични "хот-хеч" из Шпаније

ГС
Купра ел-Борн - први електрични "хот-хеч" из Шпаније

Када је у марту 2019. Сеат представио електрични хечбек концепт ел-Борн, најављена је продукцијска верзија овог аутомобила. Ел-Борн се заиста појавио годину дана касније, али као модел подбренда Купра, задуженог за аутомобиле спортских перформанси. Ел-Борн је уједно и први модел марке Купра са потпуно електричним погоном.

Шпански произвођач је за сада објавио неколико фотографија и техничких детаља овог возила које користи Фолксвагенову МЕБ механичку платформу намијењену електричним моделима те аутомобилске групације.

Купра је саопштила да ел-Борн чува електрични енергију у батерији капацитета 77 кW час, али није откривена снага електромотра, која се иначе преноси на задње точкове возила.

Како тврде у шпанској компанији, Купра ел-Борн је у стању да са пуном батеријом пређе и до 500 км, а уз помоћ брзог пуњача за 30 минута је могуће допунити батерију толико да возач релативно брзо настави пут и пређе још 260 км.

Купра је објавила да ел-Борн од 0 до 50 км/х стиже за свега 2,9 секунди, али није објелодањен податак о убрзању до стотке.

Што се тиче дизајна, шпански електроаутомобил силуетомподсећа на електрични Волксваген ИД.3, али има агресивњи дизајн.

Купра ел-Борн ће се производити у Њемачкој, у фабрици Квикау, гдје се израђује и поменути Фолксваген ИД.3, а у европске продајне салоне стиже 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана