Крај једне ере: ГМ "убија" аустралијски бренд Холден

Agencije
Крај једне ере: ГМ "убија" аустралијски бренд Холден

Након што је 2017. престао да прави возила марке Холден у Аустралији, Генерал Моторс је сада одлучио да потпуно угаси овај аутомобилски бренд.

Амерички ауто-гигант обајвио је да ће 2021. укинути бренд Холден у Аустралији и на Новом Зеланду због слабих продајних резултата, чиме ће оставити без посла око 600 људи.

Ово саопштење стиже након објаве о гашењу Холденових модела Commodore и Astra, и три године после престанка производње возила ове марке на аустралијском тлу.

Компанија Холден је основана давне 1856. и у почетку је правила седла за коње. У ауто-индустрију се укључује 1908. године.

Неко време је чак израђивала и чувени Фордов Модел Т, да би од 1924. почела да ради по наруџбини за Генерал Моторс (ГМ).

ГМ је преузима 1931. од када послује као Генерал Моторс Холден. Следећих пола вијека Холден је био најпродаванији аутомобилски бренд у Аустралији.

Свој први самостални модел Холден је представио 1948. године, а до данас је продао преко осам милиона возила. Уз поменути Commodore, најпознатији међу њима је аутомобилски класик Монаро.

Последњи аутомобил марке Холден који је направљен на аустрлијском тлу био је примjерак модела Commodore V8, 20. октобра 2017. Од тада је производња возила овог бренда била измештена из Аустралије.

Прошле године Холден није успео да прода ни 50.000 примjерака, док је, на примjер, најпродаванија Тоyота испоручила у Аустралији преко 205.000 аутомобила.

Генерал Моторс је саопштио да ће Холден пружати услуге сервиса у наредних десетак година. Ипак, гашењем дизајнерског студија и тестног центра без посла ће остати око 600 запослених у Аустрлији.

ГМ ипак не одустаје од Аустралије па ће своје присуство задржати кроз специјално одjељење које ће поједине моделе тог америчког гиганта нудити у верзији са воланом на десној страни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана