Крах Волвoа

Г.С.
Крах Волвoа

Дионице Volvo Carsа пале су у петак за чак 13 одсто на рекордно низак ниво.

То се десило након што је њихов највећи дионичар Гили продао дио свог власничког удјела с великим попустом у односу на тржишну вриједност.

Највећи кинески произвођач аутомобила у приватном власништву Geely саопштио је да је донио одлуку о продаји 100 милиона дионица Волво карс (Volvo Cars) како би повећао величину слободног промета (удио дионица доступних за трговање јавности) као начин да се “повећа” вриједност шведске фирме.

Џим Рован, извршни директор Волво карса, рекао је у изјави: “Ово повећање у јавном промету и побољшање ликвидности трговања користи и новим и одстојећим улагачима. Омогућује широј бази дионичара да улажу у фирму”.

У саопштењу које је услиједило, кинеска фирма, која је купила Волво карс 2010. године, рекла је да је од продаје зарадила око 350 милиона долара. То значи да је дионице продала за око 37 шведских круна по дионици, што је попуст од готово 10 одсто у односу на њихову цијену од 40,84 круна у четвртак.

Трансакција је смањила Гилијев удио у Волво карсу за нешто више од четири одсто. Након што се продаја заврши 21. новембра, очекује се да ће тај удио износити 78,7 одсто, стоји у саопштењу Гилија.

Приход ће се користити за финансирање глобалног пословног развоја Гилија, додаје се.

Покушај да се повећа вриједност дионица Волво карса – које су пале готово 23 одсто од почетка године до данас – чини се да се изјаловио, барем у непосредној будућности.

Данијел Донгуи Ли, извршни директор Гилија, описао је Волво карс као “једног од најбрже растућих свјетских произвођача аутомобила и најпознатијих аутомобилских марки” и рекао да је Гили “непоколебљив” у својој преданости подршци шведској фирми у “њеној трансформацији према томе да постане произвођач потпуно електричних аутомобила”.

Године 2021., након отпора инвеститора, Гили је одустао од планова за спајање с Волво карса, чиме би се створио први кинески произвођач аутомобила с правим глобалним досегом, преноси Бизнисинфо.

Гили је тада рекао да ће двије фирме задржати своје независне корпоративне структуре, али да ће се удружити у технологији електричне и аутономне вожње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана