Колико заиста могу да пређу електрични аутомобили са пуном батеријом VIDEO

Агенције
Колико заиста могу да пређу електрични аутомобили са пуном батеријом VIDEO

На тесту се нашло шест популарних електричних модела који су вожени у идентичним условима ауто-путем, како би се видјело колико километара могу да пређу са пуном батеријом и колико се тај податак разликује од фабрички декларисаног.

Једна од највећих замјерки противника аутомобила на струју је њихова релативно мали радијус кретања. Додатни проблем је што ни таква, теоријска аутономија не гарантује да ћете до ње заиста "добацити" у вожњи.

Забуну уносе и различити подаци о аутономији једног истог модела, у зависности од стандарда који је примијењен - WLTP у Европи или EPA са друге стране океана. На аутономију електричних возила у реалним условима вожње утичу бројни фактори, укључујући услове у саобраћају, конфигурацију терена, стил вожње, спољну температуру ваздуха, разне потрошаче струје у возилу и др.

Британски Carwow желио је провјери колико се декларисане аутономије појединих електричних модела разликују од оних у реалним условима.

За тестну руту одабран је ауто-пут у Великој Британији, а тестирани су слиједећи електрични модели: Nissan Leaf, Киа е-Ниро, Ауди е-трон, Jaguar I-Pace, Мерцедес WQC и Тесла Модел 3 у "Long Range " верзији.

Свих шест модела вожено је са активираним темпоматом, при максимланој дозвољеној брзини на ауто-путу која износи 70 миља на сат (112 км/ч), док је клима-уређај у свим возилима био подешен на исту температуру, како би услови за све аутомобили били идентични.

Тест је показао да најлошији однос реалне и фабрички декларисане километраже са пунум батеријама има Мерцедес EQC који је успео да приђе 312 км или 75% наведене аутономије.

На петој позицији по процентуалној ефикасности нашао се Jaguar I-Pace са 359 км, што износи 76% фабричке километраже. Четврто мjесто заузео је Тесла Модел 3, који је прешао 434 км или 78% аутономије који наводи произвођач.

Трећи по ефикасности је Ауди е-трон са 331 км, односно 81% наведене километраже.

Вицешампион теста је Nissan Leaf са 334 км и 87%, док је на првом мjесту Киа е-Ниро који је успио да пређе 410 км, што износи чак 90% декларисане аутономије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана