Колико су аутомобили заправо скупљи?

GS
Foto: Automacha

Најновији талас поскупљења и инфлације посебно је погодио аутомобилско тржиште, па су некада колико-толико приступачни и породични аутомобили постали предмет луксуза.

 

Разлике су још веће када се то погледа кроз период од 30 година.


Према званичним подацима немачког ауто клуба АДАЦ, аутомобили су у периоду од 2017. до 2022. године поскупјели до 44 одсто, што је значајно утицало на продајне резултате и тржиште аутомобила укупно. Поред пандемије и прекида у испорукама, те недостатку нових аутомобила узрок је наравно и инфлација, али један од главних разлога је и неоправдано подизање ц8&ена као и циљано избацивање приступачнијих модела из понуде, пише Кликс.

Зато је посебно занимљиво истраживање које је направио немачки магазин Т-Онлајн који је упоредио данашње цене аутомобила с онима из 90-их година прошлог вијека.

Наравно, за поређење је одабран њемачки бестселер - ВГолф. Тако је 1991. године за трећу генерацију Голфа у основној верзији и с најслабијим мотором у Њемачкој требало избројати 10.200 евра, када се цена конвертује из тадашње валуте - Дојче Марк.

Како је вријеме пролазило цијена је била све већа, па је тако 2012. године основни Голф коштао 17.000 евра, док је 2020. године цена достигла скоро пуних 20.000 евра. Наравно, велики скок цијене десио се у последње три године, па од почетка ове године најприступачнији  Голф у Њемачкој кошта чак 29.560 евра!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана