Колика је просјечна старост аутомобила у САД?

ГС
Foto: Илустрација

Просјечна старост путничких аутомобила у Америци поново расте.

Аутомобилска индустрија се још увијек бори да произведе и испоручи довољно нових аутомобила да задовољи потражњу купаца.
У Сједињеним Државама, а вјероватно и на многим другим тржиштима широм свијета, овај недостатак има негативан утицај на цијене нових и половних аутомобила, што заузврат значи да људи углавном купују и продају мање аутомобила него раније. Као резултат тога, просјечна старост возила у САД наставља да расте.
Ново истраживање које је спровео S&P Global Mobility открива да се просјечна старост путничких возила на путевима у тој земљи повећала на 12,2 године у 2022, што је скоро два мјесеца више у односу на прошлу годину. Ово је пета узастопна година повећања просјечне старости возила у САД, а овогодишњи резултат представља рекорд свих времена. Амерички "возни парк" тренутно броји 283 милиона путничких возила.
Ипак, чини се да стручњаци за индустрију у компанијиS&P Global Mobility имају врло јасно објашњење за старење америчке друмске флоте. И даље су присутни ефекти ограничења ланца снабдијевања као резултат несташице чипова, вируса корона, рата у Украјини и других глобалних фактора.

Ово је довело до смањења продаје или расходовања половних возила јер је све мање људи који су спремни да чекају мјесецима како би добили нови аутомобил, па се одлучују да задрже своје постојеће возило у функцији.
У 2021. години расходовано је нешто више од 11 милиона возила, што је најмањи годишњи број у посљедње двије деценије.

S&P Global Mobility предвиђа да ће просјечна старост путничких возила у употреби у Сједињеним Државама наставити да расте до краја 2022. и у 2023.

Како се не назире свјетло на крају тунела када је ријеч о глобалној ситуацији са микрочиповима, нема наде да ће се скратити листа чекања на нов аутомобил, преноси Б92.

Такође, нова возила постају све софистициранија што ствара још већи притисак на снабдијевање полупроводницима, што опет додатно успорава процес опоравка тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана