Који су најдуговјечнији модели аутомобила?

B92
Foto: Bloomberg Finance LP

Ауто-индустрија је богата моделима који су оставили дубок траг у историји и који су се продали у десетинама милиона примјерака.

Из данашње перспективе, када се произвођачи аутомобила често одлучују за промјену имена модела, прије свега из маркетиншких разлога, дјелује необично да неко возило носи исту ознаку преко осам деценија.

А управо то је случај са најстаријим моделом на овој листи. У питању је Chevrolet Suburban, чија је прва генерација угледала свјетлост дана давне 1935. године и који се непрекидно производи под истим именом пуних 86 година.

И други на листи је један амерички модел, Фордов камионет Ф серије, који се на путевима појавио 1947. С обзиром да се овај модел и данас израђује, јасно је да је на тржишту присутан преко 74 године.

Преко седам деценија на путевима су још само два модела, а један од њих долази из њемачког ауто-гиганта Volkswagena. Ипак, то није чувена "Буба" (Beetle), како бисте можда очекивали, већ комби Транспортер, односно Тyп 2, тек други модел који је изашао из фабрике у Волфсбургу.

ВW Тyп 2 појавио се 1950, а и данас се производи, наравно у модерној верзији као 6. генерација.

Годину дана касније, 1951, Тоyота је лансирала теренац Land Cryser, па је и он ушао у ексклузивни клуб "70".

Што се тиче поменуте ВW "Бубе", оригинални модел се израђивао од 1938. до 2003, што значи тачно 65 година, а с обзиром да је модерна верзија која се појавила 1997. названа "Нова Буба", сајт алансфа alansfactorutlet.com , који је направио ову листу није урачунао двије генерације савремене верзије (1997-2019.).

Ако бисмо и њих убројали, испада да се "Буба" у некој од верзија правила чак 81 годину.

Међу истакнутим моделима аутомобила који су на тржишту дуже од пола вијека су још: Chevrolet Corvette (68 godina; od 1953. do danas), Mercedes S klase (67 godina), Toyota Crown (66 godina), Nissan Skyline (64 godine), такође није уврштена модерна верзија овог аутомобилакада је компанија прешла у руке BМW-а), Porhse 911 (58 година), Форд Мустанг (57 година),и Тоyота Corolla(по 55 година), Јагуар XЈ (53 године), те Сузуки Јимнy и Ранге Ровер (по 51 годину).

Од модела који су популарни код нас, треба споменути прије свега ВW Passat (48 година), Голф (47) и Поло (46), али и Hondu Civic (49), па и незаобилазну Лади Ниву (44) и Фиат Панду (41).

Иначе, што се тиче Ланд Ровера Дефендер, који би реално требало да буде при врху листе, сајт га није ту смјестио из разлога што је назив Дефендер добио тек 1983.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана