Који су дијелови аутомобила "потрошни"?

Agencije
Који су дијелови аутомобила "потрошни"?

Након што се осмисли нови модел аутомобила, а прије него што будуће возило стигне до фабричке производне траке, на сцену ступају различити инжењери који раде на шасији, компонентама мотора, естетици... Они подвргавају сваки појединачни дио ригорозним тестовима, а прије него што се изврши њихова уградња.

Ипак, колико год били добро испитани, дијелови током употребе трпе велике притиске и у начелу имају ограничен вијек трајања. Из тог разлога, неопходно је обављати периодичне сервисе аутомобила, а то подразумијева замјену одређених потрошних дијелова, течности и уља. На шта треба обратити пажњу?

Филтер за ваздух

Сврха филтера је да ваздух, који се мијеша са горивом како би се створила смјеша за унутрашње сагоријевање, пречисти од непожељних честица и спријечи њихов улазак у мотор. Како различита страна тијела завршавају на решеткама овог филтера, током времена филтер ће се запрљати, а затим и запушити. Вожња са филтером који је у оваквом стању ствара ризик од смањења протока ваздуха ка мотору, што ремети однос мјешавине ваздуха и горива у комори за сагоријевање и одражава се на укупне перформансе аутомобила, а доводи и до хабања мотора и његове контаминације.

Зато, да би се нежељени ефекти на вријеме избјегли, препоручљиво је провјерити стање филтера за ваздух, смјештеног у кутији на почетку усисне гране која води до мотора.

Филтер кабине

Поленски или филтер кабине има улогу да филтрира ваздух који доспијева у кабински простор возила. Најчешће је смјештен испод командне табле или иза касете за одлагање ствари, а у ријетким случајевима и испод хаубе. Како му се функција састоји у томе да зауставља нечистоће које би иначе доспјеле у кабину и да вожњу учини пријатнијом, нарочито код путника који пате од алергија и респираторних проблема, јасно је да ће током времена и овај филтер постати запрљан или запушен и да захтијева замјену.

Уље и филтер за уље

Без адекватног уља које апсорбује топлоту и подмазује мотор, највиталнији дио сваког возила прерано би се истрошио и престао са радом. У зависности од произвођача и модела возила, варирају и сервисни интервали за замјену уља и филтера, али уобичајено се крећу у распону од 10.000 до 20.000 км.

Ако примијетите да је уље потамнило, знајте да ће то ускоро довести до загушења и самог филтера мотора што може резултирати лошим хлађењем и подмазивањем мотора.

Како бисте предуприједили нежељене посљедице, поштујте препоручене сервисне интервале. Имајте у виду да што је возило старије и са више пређених километара, тај интервал постаје све краћи.

Филтер горива

У питању је обично папирни уложак који служи да спречи веће комаде прљавштине или рђе да уђу у систем за циркулацију горива. Филтер је смјештен дуж цијеви за довод горива, а то може бити или испод хаубе, у зони око мотора или поред резервоара за гориво, а у неким случајевима и у самом резервоару. Ако је позиција филтера у самом резервоару, његова замјена ће бити захтјевнији посао за механичара јер, да би дошао до филтера, најчешће претходно мора да помјери задња сједишта како би олакшао приступ.

Препоручени интервал замјене најчешће је на сваких годину дана, а уколико се овај филтер запостави и не промијени на вријеме, може изазвати смањени проток горива и пад перформанси возила.

Антифриз и уље за кочнице

Снага коју мотор производи уједно доводи до његовог загријавања, а како се током тог процеса мотор не би и прегријао неопходно је хлађење. У ту сврху постоји систем који користи ваздух за хлађење воде, односно антифриза без којег би се мотор убрзано похабао и престао да ради. Технологија савремених аутомобила користи мјешавина воде и антифриза, што мотору пружа већу отпорност на високе температуре, а има и антикорозивно дејство.

Кочнице функционишу као хидраулични систем цијеви и цилиндара испуњених кочионом течношћу. Ако кочиона течност садржи седименте, изгледаће мутно или безбојно и онда је вријеме за њену замјену. Уколико се не замјене у прописаном интервалу, кочнице ће постати лабаве и подложне корозији.

Зупчасти каиш или ланац

Сврха било ког од ова два погонска механизма је да усклади окретање радилице са радом брегасте осовине.

Ланац је за разлику од зупчастог каиша далеко издржљивији и посљедњих година се изнова масовно употребљава у ауто индустрији, након што је деценијама међу произвођачима доминирао зупчасти каиш.

Како је сваки мотор различит, и сервисни интервал за замјену овог дијела такође варира. За зупчасти каиш најчешћи интервал замјене креће се у распону од 40.000 до 150.000 км, а за ланац и преко 200.000 км.

С обзиром на склоност ових дијелова ка истезању, истањивању, чак и пуцању, најсигурније је да их замијените на вријеме како бисте избјегли озбиљна оштећења мотора која могу уследити.

Свјећице и гријачи

Како мотор са унутрашњим сагоријевањем захтијева сагорјевање горива како би радио, неопходно је створити варницу да би се убризгала смјеша ваздуха и горива у комору.

Ту улогу код бензинских мотора обавља свјећица, док код дизела гријачи помажу стартовање мотора при ниским температурама.

Свјећице се разликују по облику и величини и обично постоји по једна свјећица која одговара једном цилиндру аутомобила, иако постоје и они са више свјећица по цилиндру. Како свака свјећица има очекивани вијек трајања, уколико се не замијени на вријеме, може изазвати проблеме са стартовањем аутомобила, наводи Ауто Гуру.

Са друге стране, дизел мотори врше сагоријевање уз помоћ компресије самог мотора, те им свјећица није потребна.  Ипак, гријачи мотора аутоматски се укључују када је неопходно достићи жељену температуру како би се обавило сагоријевање.

ПК каиш

Овај дио смјештен је са бочне стране мотора и може бити појединачни или вишеструки каиш. Он покреће клима компресор, серво пумпу, алтернатор, а најчешће и пумпу за воду. Постоје двије врсте овог каиша: један који прати облик слова "В" и други који се увија - тзв. серпентински каиш. Било који тип каиша да је у питању, на површини садржи наборе који омогућавају да несметано клизи преко ременица, а да притом не спадне са њих. За исправно фунционисање ПК каиша посебно је важна његова затегнутост која се регулише уз помоћ затезача каиша.

Зато, уколико у вожњи чујете чудне звуке цвиљења из простора испод хаубе, то је највјероватније посљедица истегнутог или оштећеног ПК каиша који захтијева замјену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана