Који аутомобил може најдуже на резерви?

Агенције
Који аутомобил може најдуже на резерви?

Колико год да водите рачуна о нивоу горива у свом резервоару, често се догоди да вам се упали лампица за “резерву”.

Иако савремени аутомобили сами пружју информацију колико још километара можете да пређете са преосталим горивом, тај податак је често нетачан, па возач не може да се потпуно ослони на њега.

Колико који аутомобил може да пређе километара након што се укључи поменута лампица прије свега зависи од стила вожње, конфигурације пута, тима аутомобила, погонског горива, али значајно и од произвођача.

Тим проблемом се позабавила екипа сајта “Compare The Market” која је тестирала 96 модела 26 различитих произвођача како би утврдила који аутомобил има највећу аутономију на чувеној “резерви” и на основу тога су направили просjек за сваког произвођача.

Направили су коначну листу по пет најбољих и најгорих брендова када је у питању аутономија на “резерви”, те код сваког издвојили и одређени модел који се посебно истиче.

Најгорих 5:

КИА – нису презерано поуздани када је у питању аутномија у Јужној Кореји, бар не у редовима оног “мањег” представника ауто-индустрије ове земље. КИА има просjечну аутономију 74,1 км, а низак просjек умногоме “дугује” моделу Picianto који може да пређе само 51,7 км на резерви.

Mitshubishi – још више ћете се унесрећити са резервом ако сте власник ове јапанске марке. Њени модели у просjеку имају домет од 71,6 километара.

Porsche – ако сте за воланом 911 лако ћете бити најбржи на путу, али ако вам се упали лампица, брзо потражите најближу пумпу. Просjек ове марке је 70,2 км.

ФИАТ – с обзиром да га углавном купује радничка класа, ако то и даље постоји, очекивало би се од италијанског гиганта да је поуздан у овом сегменту.

Међутим, ФИАТ аутомобили у просjеку имају аутономију од свега 66,7 км са горивом на резерви. Тај просjек на доле посебно “вуче” популарни градски модел 500, који има домет од свега 59,7 км.

МИНИ – ако сте слаби са живцима, а често вам се пали лампица, посљедњи аутомобил који желите да имате је МИНИ. Популарни енглески произвођач вам омогућава само 60,38 км на “резерви”.

Најбољих 5:

BMW – у првих пет је популарни премијум из Баварске чија возила имају просjечну аутономију “на лампици” 87,3 километара. Шампион унутар куће је Серија 5 са 110 км.

Volkswagen – на четвртом мjесту је гигант из Волфсбурга са просjеком од 87,6 км. Највећу аутономију има Passat који може да пређе 120 км, по чему је рекордер међу појединачним брендовима.

Lexus – треће мjесто на подијуму заузео је неочекивано Тоyotin премијум подбренд. Између осталих, модел RX може да покрије 88,4 км само са горивом на резерви.

Форд – вицешампион километраже када гори лампица је пионир савремене ауто-индустрије. Са Фордивом аутомобилима у просjеку можете да пређете 88,4 км на резерви, а најпоузданији модел је Мондео са дометом од 112 км, а у стопу га прате S-Max и Galaxy.

Волво – ако тражите аутомобил са којим ћете најмање бринути колико још имате времена да пронађете бензинску пумпу, купите Волво.

росjечна километража аутомобила шведској произвођача на резерви је 94,7 километара. Највећу аутономију међу појединачним моделима има В40 који само на “резерви” може да пређе 113 км.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана