Које ствари не треба остављати у аутомобилу љети и зашто

B92
Foto: Shutterstock

Неке ствари никада не би требало да остављате у ауту. На примјер, ако оставите чоколаду у возилу током високих температура, она ће се истопити и направити неред.

Неке вриједне ствари не треба остављати на видном мјесту јер би могле да привуку лопове, пише Метромиле. Такве ствари су очигледне и сви знамо да их не треба држати у аутомобилу, али ево шта никако не треба остављати у возилу јер ти предмети могу да изазову штету или да вам направе неки други проблем.

Наочаре

Обичне наочаре или наочаре за сунце никада не треба остављати у аутомобилу током високих температура. Ако их оставите на командној табли, пластика се може истопити, тако да се наочаре могу изобличити, а метални оквири могу постати превише топли за додир.

Лијекови

Вец́ина лијекова је веома осјетљива на промјене температуре. Током врућине, аутомобил је попут микроталасне пећнице, задржавајући топлоту у возилу. Током хладнијег времена, возило дјелује као хладњак и задржава хладноћу.

Да би лијекови остали ефикасни, важно је да их чувате на сувом и хладном месту, а ово свакако није аутомобил. Ако узимате неке лијекове свакодневно и морате да их носите са собом, боље је да их носите са собом у торбици, него да их остављате у аутомобилу.

Електроника

Због промјена температуре, електронику никада не треба држати у аутомобилу. Када аутомобил не ради, температура у њему може драстично да варира и може изазвати неповратну штету на телефону, лаптопу, таблету, камери итд.

Пластичне флаше

Вец́ина модерне прозирне пластике је направљена од полиетилен терефталата и садржи БПА (хемикалију која пластици даје чврстоћу). На нижим и собним температурама БПА је инертан, али када се загрева, БПА може да исцури из пластике у околну течност.

Пијење воде из пластичне флаше остављене у врелом аутомобилу је прилично опасно по ваше здравље јер је БПА повезан са одређеним врстама рака.

Лосион за сунчање

Активни састојци креме за сунчање се разлажу када су изложени топлоти, рок трајања се скраћује, а ефикасност се смањује. Осим тога, због врућине поклопац на креми за сунчање може се отворити па она може да исцури и направи неред у возилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана