Кинези оживјели "Бубу"

ГС
Кинези оживјели "Бубу"

Оригинална Фолксвагенова "Буба" правила се дуже од пола вијека, а колико је тај аутомобил био популаран, показује одлука њемачког произвођача да га обнови у освит 21. века.

Ипак, аутомобилска индустрија се знатно промијенила у односу на период када је настала првобитна "Буба", па нова верзија није доживјела ни приближан успех као оригинал, због чега је Фолксваген 2019. након две генерације угасио овај модел.

Међутим, ванвременски дизајн "Бубе" постао је дио колективне свијести љубитеља аутомобила, па интересовање за његовим заобљеним линијама не престаје ни данас.

О томе свједочи најновији покушај кинеског произвођача Грејт Вол да још једном оживи ово возило. Протекле седмице су објављени дизајнерски цртежи, а сада и фотографије кинеске копије "Бубе", која је имала премијеру на актуелном сајму аутомобила у Шангају.

Осим препознатљивог дизајна, реинкарнирана "Буба" нема везе са Фолксвагеном и носи ознаку ORA Punk Cat  (бренд ОРА у именима својих аутомобила обавезно садржи реч "мачка").

За разлику од оригинала, Punk Cat има 4 врата и електрични погон, док је унутрашњост такође у ретро стилу, укључујући волан који подсећа на онај са првобитне VW "Бубе".

Кинески произвођач за сада није објавио техничке детаље овог аутомобила, а није познато ни када ће почети продаја.

Извјесно је, међутим, да ће продаја бити ограничена на кинеско тржиште, али поставља се питање како ће Фолксваген реаговати на појаву овог возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана