Карло Абарт добио улицу у свом Торину

Agencije
Карло Абарт добио улицу у свом Торину

У Торину је службено откривено име улице "Via Carlo Abarth" у част 70 година постојања марке Abarth и снажне везе коју њен оснивач има са овим градом још од 1949. године.

На церемонији проглашења били су присутни представници локалних власти као и компанија Fiat и Abarth, који су заједно открили таблу са називом улице између улица Corso Orbassano и Via Plava.

"Ове године Abarth слави свој 70. рођендан. Именовање улице у Торину по оснивачу те марке, Карлу Абарту, је најбољи начин да се оконча ова година, препуна јубилеја", казао је Лука Наполитано, директор марки Fiat и Abarth.

Карло Абарт (1908 – 1979.) рођен је у Аустрији, али је одабрао да живи у Италији, и то баш у Торину гдје је 1949. године започео своју каријеру у компанији Циситалиа. Касније је отворио и прву филијалу фирме Abarth & C, у партнерству са пилотом Гвидом Скаљаринијем, на адреси Cia Trecate.

Од тог тренутка Abarth улази у историју и ниже успјехе у спортском и индустријском сектору, са својим револуционарним комплетима за "тјунинг" возила и легендарним достигнућима и побједама на тркачким стазама.

Тих година је успостављено и нераскидиво партнерство са Фиатом. У ствари, први аутомобил марке Abarth био је 204 А, претходник модела Fiat 1100, који је ушао у историју када је 10. априла 1950. године Тацио Нуволари у њему остварио побједу на својој посљедњој трци у каријери.

Такође у Торину, 4. јула 1957. на тржиште је први пут пласиран модел Fiat 500. Карло Абарт се у њега заљубио и био је сигуран да, уз мало дораде, тај аутомобил посједује потребан потенцијал да постане моћно возило.

Тако је настао први Fiat Abarth 595c који је убрзо почео да ниже побједе на тркачким стазама. Истовремено је покренута и позната линија "комплета за тјунинг марке Abarth" за развој Fiat 500.

Најбоље године за Abarth биле су 1960-те. Како би задовољио све већу потражњу, Карло Абарт је одлучио да пресели производњу у нову фабрику на адресу Corso Marche, опет у Торину.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана