Како задржати хладовину у ауту, посебно ако немате климу

ГС
Foto: Илустрација

Ево и како да одржите хладовину у ауту, нарочито ако немате климу.

Избаците ствари

Врућина може неповратно да оштетити CD-ове, електронске направе и мобилне телефоне, музичке плејере, играчке. Ако поједине ствари ријетко користите у ауту, оставите их у кући, а неопходне држите у гепеку.

Паркирајте у хладу

Можда паркирањем испод стабла ризикујете да се прљавштина или птичји измет нађу на вашем крову или на прозорима, али ће вам бар бити пријатније и подношљивије. Ако хладовине нема „ни на мапи“, оставите ауто тако да сунце директно удара у задњи прозор, никако на вјетробранско стакло. Тако ћете избјећи екстремно загријавање предњих сједишта и волана.

Вјетробрански сунцобран

Вјетробранским сунцобраном заштитићете унутрашњост возила од најјачих сунчевих зрака. Врућина неће нестати, али ће свакако бити мања и подношљивија. Осим тога, ови сунцобрани доприносе бржем расхлађивању аутомобила након што се укључи клима.

Заштита на бочним стаклима

Ове "направе" врло добро штите задња сједишта и дјецу од врућине. Такође, успијевају и да колико-толико смање температуру. Нажалост, само луксузнији аутомобили у стандардној опреми имају заштитне "ролетне".

Хладна кожа

Кожна сједишта и волан могу да се загрију до те мјере да изазову озбиљне опекотине. Да бисте то избјегли, потребно је да на седишта ставите пешкире или неки заштитни материјал. Управо то ће спријечити први контакт с врелим сједиштима.

Врелину волана ублажићете тако што ћете на комад крпе сипати мало воде и обрисати управљач. Такође, добра је ствар имати и флашу са распршивачем пуну воде. Иако ће вода можда одмах испарити, директно ће смањити високу температуру. Након само неколико прскања, волан, мјењач и метални дијелови вратиће се на нормалну температуру.

Пазите се појасева

Иако звучи банално, металне копче сигурносних појасева могу се загријати до екстрема, толиких да могу проузроковати опекотине. Зато ваља припазити при стављању појасева, поготово дјеци. И у овом случају ће помоћи распршивање воде или брисање копчи мокром крпом неколико пута заредом, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана