Како спријечити несносну врућину у аутомобилу

24sata.hr
Како спријечити несносну врућину у аутомобилу

Боље спријечити него лијечити, стара је пословица, а њом се ваља водити и када у плану имате одлазак на плажу, а ауто морате оставити паркиран на сунцу.

Ево неколико савјета како ћете спријечити да ваш аутомобил након неколико сати не постане "микровална".

Прије свега паркинг за аутомобил потражите на мјестима која су заклоњена од сунца, гдје је велика концентрација густих стабала кроз које се тешко пробијају сунчеве зраке. Притом ваља заштити возило од смоле, а ако ипак не можете наћи такву врсту склоништа онда ево неколико једноставних рјешења.

Све прозоре прекријте сребреним сјенилом

Сребрена боја није подобна за сунце, односно најмање од свих привлачи сунчеве зраке па би, након некога времена проведена на сунцу, у вашем аутомобилу требало бити пуно угодније него да сјенила није било.

Оставите отворене све прозоре

Како бисте били сигурни од крађе, све прозоре оставите отворене само толико да кроз њих може струјати ваздух. Тако ћете осигурати проток ваздуха кроз возило. Струјање ваздуха ствара осјећај хладнијег простора па када након некога времена отворите врата аутомобила неће вас дочекати температура "плус хиљаду".

Прекријте возило прекривачем

Стављање сребрне фолије на аутомобил увелике ће придонијети "хладнијој" унутрашњости. А осим што ће спријечити директан продор сунца кроз стакла, неће дозволити загријавање цијеле каросерије аутомобила.

Сунцобран за ауто

Револуционрна технологија недавно је представљена тржишту, а ставља се на кров аутомобила, при чему се дуж цијелога возила протегне сунцобран који ствара хлад за аутомобил ма гдје се налазио.

Но ако сте били приморани оставити возило на сунцу, а прозоре ни под којим случајем нисте смјели оставити отворенима, постоји начин да га брзо и једноставно расхладите. Битно је да узаврели зрак избаците што прије из аута, а  то ћете учинити отворивши сувозачев прозор, а возачевим ћете вратима рапидно гурати напријед-назад. То ће омогућити стварање простора ниског ваздуха и бржи излазак устајалог ваздуха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана