Како спремити аутомобил за зиму?

Agencije
Како спремити аутомобил за зиму?

Температуре су све ниже, па би постепено требало спремати и своје аутомобиле за зимски период.

Више од двије недјеље на снази су и законске норме за зимски период, укључујући гуме, које због високих температура и изостанка сњежних падавина нису биле и стриктно потребне.

Ипак, како нам се ближи период када ће просјечна дневна температура бити испод 10 степени, ко није замијенио љетње гуме могао би полако да то учини.

Осим тога, кључни детаљи на које би требало да обратите пажњу прије него што потпуно захлади јесу течности и оптика.

Провјерите стање расхладне течности (антифриза) у вашем аутмобилу, и пређите на зимску течност за чишћење вјетробрана.

Припремите се и за велике минусе тако што ћете све кедере на аутомобилу прекрити заштитним слојем, а ми вам препоручујемо глицерин, пише б92.

Добро очистите ваше фарове, по могућности исполирајте их и уколико су неке сијалице спремне за замјену немојте да сте лијени, промијените их.

Када се услови за вожњу на путу промјене, када коловоз буде влажнији, а температуре ниже, мало промијенити и свој стил вожње.

Прије свијега, мање корисите педалу за кочнице, а више свој мотор приликом успоравања, јер је много безбједније, посебно у кривинама. Будите и посебно опрезни када возите у раним јутарњим и касним вечерњим сатима, јер када падне мрак, у року од сат времена услови на путу могу постати много незгоднији, па будите посебно опрезни у тим периодима дана.

Јер током зимских ноћи чак и када нема падавина постоји могућност да се на коловозу формира танак слој леда.

Уколико имате неколико година стар акумулатор, предлажемо вам да га прије већег захлађења напуните и да уз себе у колима за сваки случај имате каблове за стартовање.

Ако често идете у планинске дијелове, без обзира да ли су вам гуме нове и на њима шара дубока, носите са собом и одговарајуће ланце. У одређеним областима су и обавезан дио зимске опреме.

Немојте да журите тамо гдје сте кренули, најбитније је стићи. Поштујте правила, возите опрезно и срећан пут!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана