Како расхладити мотор (турбину) након интензивне вожње?

Г.С.
Како расхладити мотор (турбину) након интензивне вожње?

Након напорне или дуге вожње, добро је причекати неко вријеме прије искључивања мотора, посебно оних са турбопуњачима.

Све више модела аутомобила има само моторе са турбопуњачем.

Да би возачи уживали у њиховој трајности, потребни су одговарајући радни услови, укључујући “вешто” гашење мотора - поготово након динамичне вожње, пише сајт Аутомобили.ба.

Зашто мотор треба хладити?

Иако на кратким релацијама од неколико километара и уз мало оптерећење, не треба бринути о стању мотора и његовим дијеловима приликом гашења, након дуге вожње ауто-путем или спортске вожње (нпр. на стази), током које је коришћен пун потенцијал мотора, потребно је да пустите да се мотор мало охлади прије искључивања (гашења).

То се прије свега односи на моторе са турбопуњачем, који захваљујући компресору, пружају бољу флексибилност и динамику током вожње.

Турбопуњачи или суперпуњачи (код мотора са компресором) су веома оптерећени уређаји. Покретан издувим гасовима мотора, ротор турбопуњача унутар кућишта окреће се брзином и до 200.000 о/мин, на температури од неколико стотина °Ц.

Правилно хлађење и подмазивање, кључни су за спријечавање оштећења турбопуњача, за шта је одговорно моторно уље. Слично је и када је ријеч о компресору.

Искључивањем врућих издувних гасова, одмах након заустављања аутомобила, прекида се довод мазива у турбину која још увијек ради у празном ходу, услијед чега јој се температура брзо повећава, што узрокује сагоријевање уља, зачепљење чађи у уљним каналима и зачепљење лежајева.

Како охладити мотор?

Након дуже вожње великом брзином или спортске вожње, причекајте барем 90 секунди, држећи мотор у празном ходу, да би се турбинско коло успорило, а радна темепратура уља смањила на температуру мотора прије гашења.

Након вожње на краћим удаљеностима, нпр. у динамичним градским срединама, потребно је приближно 30 секунди да се турбопуњач охлади.

Ако путујете ауто-путем и свраћате до бензинске пумпе или паркинга, добро је успорити на око 1-2 километра раније. Тако да мотор ради при малој брзини, под малим оптерећењем, али је уље у циркулацији.

Након вожње и заустављања аутомобила, више није потребно дуго хлађење мотора. Савјет је да возило тада паркирате, откопчате сигурносне појасеве, узмете све што вам је потребно и тек тада угасите мотор, непосредно прије напуштања аутомобила.

Обично је то довољно вријеме да се мотор охлади.

Неопрезност у вези са радом мотора, посебно оних опремљених турбопуњачем, повећава ризик од скупих кварова након неколико десетина хиљада превезених километара.

Под претпоставком да би вијек трајања турбопуњача, у оптималним условима требало да буде око 300 хиљада км, пажљивим поступањем, радни вијек мотора (турбопуњача или компресора) се може продужити за око 100 хилада километара.

На крају, потребно је напоменути да у неким, посебно спортским аутомобилима, постоји могућност хлађења турбине системом подмазивања, чак и након искључивања мотора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана