Како провјерити да ли половно ауто има ваздушне јастуке VIDEO

GS
Foto: UT

Преко ОБД конектора и дијагностичког уређаја може се утврдити је ли ваздушни јастук (airbag) исправан или неисправан те је ли уопште уграђен, а "crash data" открива и је ли ауто имао судар.

При судару, чак и мањег интензитета, ако се отвори ваздушни јастук (airbag), односно јастуци, цијена поправка "лети у небо".

Наиме, уз склоп ваздушног јастука и његову оплату у волану или арматури, треба измијенити и систем за активирање те електронички-инерцијски сензорски систем и управљачки електронички модул.

Ако се све не направи како треба, на инструментној плочи гори лампица система ваздушног јастука. Али, како су велики трошкови у питању, многи потом, ради "штедње", код електричара трајно угасе сигналну лампицу, а у кућиште врате искориштен ваздушни јастук и ставе само нови пластични покров.

Дешава се и да се из аутомобила који се продаје, поготово ако иде у извоз, скида исправни ваздушни јастук, с активацијским и сензорским склопом, продаје на "црном" тржишту и "про форма" уграђује већ искориштени. Дакле, при куповини половног провјерите и ту могућност.

Провјера се најбоље обавља у овлаштеном сервису или код доброг аутоелектричара, на дијагностичком уређају.

Дијагностички уређај се спаја преко ОБД прикључка те се уношењем података о произвођачу и возилу улази у безбједносни систем, који јасно показује је ли ваздушни јастук исправан или неисправан, односно је ли "фејк" уграђен већ искориштени (активирани).

Преко "crash data" уз то се може провјерити је ли аутомобил имао судар.

Закључак

При куповини половног аута не идите "грлом у јагоде". Уз све битне провјере, каросерије, подвозја, мотора, преноса…, провјерите и стање ваздушних јастука. Важно је, јер о томе, у судару, зависе животи вас и путника у ауту. Ако сте преварени, поправак је скуп, излажете се неугодностима при тражењу одштете, а исхођење правде на суду дуготрајно је и неизвјесно те захтјева почетна улагања, за адвоката и тужбу, преноси аутопортал.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана